Gradonačelnikov brifing s novinarima: Interes grada je na prvom mjestu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O radu Gradske uprave u proteklom razdoblju razgovarali su danas gradonačelnik Ivica Puljak i zamjenici Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić s novinarima. Drugi je to mjesečni brifing otkako je nova Gradska uprava preuzela vlast, a teme o kojima su danas govorili su upisi u gradske vrtiće, analiza stanja u splitskim osnovnim školama i mogućnostima prelaska u jednosmjensku nastavu, priprema za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se naći ključne točke i odluke za razvoj grada, primjerice točke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Splita, koje u odnosu na prvotni prijedlog iz travnja neće sadržavati smjernice iz Masterplana, a proširit će se u području mogućnosti izgradnje predškolskih i školskih ustanova. Na sljedećoj sjednici vijećnici će glasati i o ugovorima o izgradnji garaža na četiri lokacije, Lokve, Dobrilina na Splitu 3, Odeska i Doverska na Mertojaku.

– Nakon provedenih upisa i žalbenog roka, nažalost, ostalo je neupisano 263 djece, uglavnom jasličke dobi. Mi ćemo do početka sljedeće predškolske godine upisati još šezdesetak djece u jasličke skupine u privatne vrtiće gdje ćemo sufinancirati rad dodatnih grupa, no oko dvjesto djece će ostati neupisano. To nikako nije dobra vijest, ali prethodne vlasti nisu radile dovoljno na izgradnji kapaciteta. Mi ćemo do kraja mandata izgraditi dovoljno vrtića da se ubuduće sva djeca upišu. Žao nam je, ali kao što znate tek smo preuzeli upravljanje Gradom i sve smo kontaktirali, sve privatne vrtiće, uvažili sve molbe roditelja i radimo što god je moguće da otvorimo dodatna mjesta, ali postoji državni pedagoški standard koji regulira broj djece u grupama. Odobrili smo i nove asistente za djecu s teškoćama u razvoju da na taj način otvorimo nekoliko dodatnih mjesta, napravili smo apsolutno sve što je u našoj moći u ovom trenutku – rekao je gradonačelnik.

Najavljen je i početak rada na reorganizaciji Gradske uprave, u kojem će stručnu i znanstvenu podršku Gradu Splitu pružiti Ekonomski fakultet. Natječaj za zakup poslovnih prostora, koji je poništen u lipnju, raspisat će se sljedećeg tjedna, nakon što je provedeno energetsko certificiranje prostora koji do sada nisu imali certifikate.  

Gradonačelnik je rekao kako se priprema poziv Vladi Republike Hrvatske za radni sastanak oko zajedničkih tema, od kojih je jedna svakako rješavanje problema prometa, a kako zajedno sa suradnicima analizira sjednicu Vlade iz Splita 2018. godine i realizaciju tadašnjih odluka.

– Javni poziv za članstva u nadzornim odborima i upravnim vijećima te Javni poziv za članstva u školskim odborima novi su pomak u transparentnom upravljanju institucijama, – rekao je gradonačelnik Puljak te dodao kako se sada analizira dokumentacija, a prijedlozi će se na sljedećoj sjednici naći pred gradski vijećnicima.

– Grad Split prvi je u Hrvatskoj odlučio mjesta u nadzornim i školskim odborima popuniti na ovaj način, isto je potom učinio i Zagreb za školske odbore, a pozivamo i ostale gradove da se povedu za našim primjerom.

– I u drugom mjesecu mandata pokazali smo da nam je interes grada na prvom mjestu. Pokazali smo jedan novi smjer razvoja grada u koji uvodimo sve više reda, brinemo o javnim financijama i javnom interesu i tako ćemo nastaviti zajedno s partnerima u Gradskom vijeću i oporbom koja se pokazala konstruktivnom, a nadamo se da će tako i nastaviti – zaključio je gradonačelnik Ivica Puljak.

Share.

Leave A Reply