Gradonačelnikov brifing s novinarima povodom 100 dana od preuzimanja vlasti: „Uvodimo red u zapušteni grad!“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

– Prvih 100 dana proveli smo u izgradnji grada u kojem će svi građani imati jednake mogućnosti i u kojem nema privilegiranih. Uvodimo red, pravila, donosimo strateške odluke čiji će se pozitivni efekti tek vidjeti. Diplomatski rečeno, zatekli smo zapušten grad u koji beskompromisno uvodimo red i novi pravac razvoja – kazao je to danas na redovnom brifingu s novinarima splitski gradonačelnik Ivica Puljak uz kojeg su nazočili i njegovi zamjenici Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić.

Govoreći o bitnom odlukama u prvih 100 dana vlasti, gradonačelnik je, među ostalim, naveo skori početak izgradnje dviju novih garaža i nadogradnje dviju postojećih, skore rezultate novog natječaja za davanje u zakup gradskih poslovnih prostora, kao i natječaj za najam gradskih stanova socijalno ugroženim sugrađanima. Gradonačelnik je, također, naveo kako je u pripremi arhitektonski natječaj za izgradnju dva nova vrtića na Pujankama i Kili, za rekonstrukciju vrtića Rusulica te priprema projektne dokumentacije za vrtić do škole na Pazdigradu. Najvjerojatnije kroz izmjene GUP-a rješavat će se lokacija za novi vrtić na Mejašima. U kulturi su pokrenuti projekti dovršenja Doma mladih te rekonstrukcija kina Bačvice, aktivno se radi na donošenju Strategije razvoja grada Splita, a u ovom mandatu u planu je i rekonstrukcija splitskog Pazara.

Gradonačelnik Puljak upoznao je javnost i s rješavanjem problema Hotela za samce u Vukovarskoj, kako je napravljena kompletna izmjera prostora te kako će se uskoro potpisati ugovori sa svim korisnicima.

O financijskoj slici Grada Splita, gradonačelnik je rekao kako je ovogodišnji proračun nerealno planiran, s prihodima i rashodima koji ne odgovaraju stvarnom stanju. – Sada radimo rebalans i moramo ga svesti u realne okvire. Zatekli smo proračun koji je bio kreiran populizmom, a ne realnim okolnostima – rekao je Puljak. Također je dodao kako je retroaktivnom naplatom dugovanja za javne površine za štekate, kioske, štandove i za ugostiteljske objekte na Žnjanu uprihođeno više od milijun kuna, naplatom potraživanja na osnovi najma poslovnih prostora, Grad je u plusu preko dva milijuna kuna.

– Raspisali smo i javni poziv za članove nadzornih odbora i upravnih vijeća gradskih tvrtki i ustanova, za školske odbore, a uskoro će biti raspisani i javni pozivi za imenovanja u kulturnim vijećima i upravnim vijećima ustanova za kulturu. Definirali smo što očekujemo od nadzornih odbora i upravnih vijeća: transparentnost rada uz naglasak na javnu nabavu, racionalizaciju, natječaje za sva zapošljavanja, sveobuhvatnu digitalizaciju svih usluga i modernizaciju poslovanja te prijave na vanjske izvore financiranja. Jednom za svagda želimo raskrstiti s dosadašnjom praksom da se vlast, ma koja god bila, prema gradskim tvrtkama odnosi kao prema političkom plijenu kojeg treba dijeliti. Ukratko, želimo da grad vodi najstručniji ljudi – kazao je splitski gradonačelnik naglasivši kako se na svim razinama grada pod Marjanom sada uvodit red kojeg nije bilo desetljećima.

I u komunalnom životu Splita uvodi se jasan red, naveo je gradonačelnik.

– Kroz akciju „Očistimo grad“ sa 1588 lokacija maknuto je čak 335 tona otpada. Međutim, da bi nam grad bio čist i uredan, potrebna nam je i odgovornost samih građana. Bez suradnje s građanima ne možemo imati čist Split – poručio je Puljak te najavio skoro uvođenje videonadzora na „najfrekventnijim“ splitskim divljim odlagalištima. U nastavku brifinga sa splitskim medijima, gradonačelnik je naveo slučaj javnog parkirališta na Gripama kao primjer oštrog reza s praksom gdje se javni novci pretakaju u privatne džepove.

Na upite novinara u kojoj je fazi realizacija Tehnološkog parka na Dračevcu, gradonačelnik je rekao kako podržava spomenuti projekt, međutim, naglasio je, postoji realna mogućnost da se ne realizira u zadanim rokovima, no kako je svakako u planu sve velike europske projekte uskoro analizirati i revidirati te donijeti odluke o daljnjim koracima i o njima izvijestiti javnost.   

Što se tiče očekivane dodijele koncesije na Žnjanu gradonačelnik je rekao kako  bi Vladi na svojoj skorašnjoj sjednici trebala donijeti odluku da se koncesija, kako se očekuje, dodijeli gradskoj tvrtki Žnjan d.o.o. – Jako dobro surađujemo s ministrima i ministarstvima Vlade Republike Hrvatske i doista ne vjerujem da će biti problema u suradnji ni sa samim predsjednikom Vlade. Razvoja Splita svima bi nam trebao biti interes bez obzira na političke orijentacije – naglasio je gradonačelnik Puljak.

Share.

Leave A Reply