Gradska kulturna i umjetnička scena dobila „Razred“: „Ovo je mjesto novog stvaranja i žarište kreativne energije“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara obišao je uređene prostorije „Razreda“ Multimedijalnog kulturnog centra (MKC) koji je zamišljen kao buduće žarište razvoja suvremene kulture i umjetnosti, kao i mjesto razvoja društvenog poduzetništva te produkcije medijskih sadržaja. Obilazeći prostor sa svojim suradnicima gradonačelnik je izrazio veliko zadovoljstvo viđenim.

-Hvala svim dragim i nadasve upornim ljudima koji su doveli do čina realizacije fenomenalno dobro uređenog „Razreda“. Ovaj prostor neka bude žarište stvaranja mlade splitske kulturne i kreativne scene. Neka ovo bude mjesto pozitivne energije, dobrih vibracija, gdje će se mladi ljudi osjećati ugodno  i surađivati sa cijelim svijetom. „Razred“ je karika  u stvaranju šansi mladim ljudima da stvaraju i budu kreativni – kazao je, među ostalim, Krstulović Opara. Zadovoljstvo nije krio ni ravnatelj MKC-a Joško Jerončić izrazivši nadu da će budući rad „Razreda“ doprinijeti novom zamahu neovisne kulturne scene i oslobađanju nove kreativne energije. Pročelnica gradske Službe za međunarodne i EU projekte Radojka Tomašević navela je sinergiju kao ključ uspjeha, a što je rezultiralo nastankom „Razreda“. U adaptaciju i opremanje “Razreda” uloženo je 719 tisuća kuna uz dodatne troškove fasade i PDV-a koje snosi Grad Split.

Kako je danas rečeno, prostor „Razreda“  zamišljen  je kao dijeljeni (co-working) prostor za suvremene edukacijske i komunikacijske kulturne i umjetničke programe. Uređen je i opremljen za predavanja, radionice, skupove, prezentaciju i produkciju kulturno-umjetničkih i medijskih sadržaja, a služiti će i za razvoj društvenog poduzetništva. Planiran je kao mjesto susreta i kulturne razmjene te za produkciju i pripremu novih radova i projekta. Vrata „Razreda“ bit će širom otvorena svim pojedincima, organizacijama i ustanovama u polju razvoja društvenog poduzetništva, suvremene kulture i umjetnosti. Jedan je od prostora kojima se Dom mladih otvara širokom krugu građana, koji kao stvaraoci programa i publika trebaju kvalitetne uvjete za edukaciju, stvaranje, prezentaciju i komunikaciju. Valja podsjetiti da je uređenje „Razreda“ dio projekta „Gradimo Dom zajedno“ gdje je nositelj projekta  Platforma Doma mladih, a prijavljen je u suradnji Grada Splita, Multimedijalnog kulturnog centra, ustanovom za organizaciju kulturnih događanja, Clusterom za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, Koalicije udruga mladih i Festivalom mediteranskog filma Splita, uz potporu Razvojne agencije Splitsko-dalmatinske županije. Prostor „Razreda“, površine 205 kvadratnih metara, adaptiran je prema zamisli i projektu  Dinka Peračića i Mirande Veljačić.

Vrijednost projekta “Gradimo Dom zajedno” kojeg je sufinancirao Europski socijalni fond je 2,4 milijuna kuna, od čega su 2,1 milijun kuna EU sredstva. Kompletno se opremanje dovršilo u sklopu projekta TASKFORCOME koji se sufinancira iz programa Interreg Central Europe, a provodi Služba za međunarodne i EU projekte. Ukupna vrijednost projekta TASKFORCOME je 2,8 milijuna eura dok je Gradu Splitu dodijeljeno 224 tisuće eura, od čega se 85 posto financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.

Share.

Leave A Reply