“Hospicij Matošić” dobio uporabnu dozvolu i počinje s radom iduće godine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zgrada budućeg „Hospicija Matošić“ dobila je uporabnu dozvolu čime je zadovoljen temeljni preduvjet za daljnje aktivnosti vezane za uspostavu pružanja usluge palijativne skrbi u Splitu. Slijedi formalno uređenje odnosa Grada Splita, kao vlasnika, sa Splitsko-dalmatinskom županijom, odnosno Domom zdravlja SDŽ kao nadležnom ustanovom i pružateljem usluga. Paralelno s tim krenut će se u opremanje Hospicija. Početak rada i prijem korisnika očekuje se tijekom iduće godine.  

Građevina Hospicija „Matošić“ je organizirana kao samostojeća zgrada s prizemljem i tri kata. U prostor dvorišta se pristupa s juga, kolno-pješačkom površinom, dok je pješački pristup omogućen sa sjeverne i istočne strane. U prizemlju građevine se nalazi kuhinja dok su na prvom katu smještene  ordinacije i administracija. Šest jednokrevetnih i osam dvokrevetnih soba smješteno je na 2. i 3. katu što omogućava korisnicima veću privatnost i mirnije okruženje. Bruto površina zgrade iznosi 1795 m2.

Osnovni pristup uređenja zelenih površina bila je izrada ozelenjenih zona različitih režima korištenja. Projektantskim rješenjem okoliš se „uvlači“ u građevinu preko zapadne, južne i istočne fasade.

Vrijednost izvedenih radova je oko 17.500.000,00 kn.

Spomenimo kako će potrebna sredstva za rad Hospicija, zbog nedostatnog financiranja od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, osiguravati Grad i Županija u omjerima 50:50 na godišnjoj razini.  Također, Grad i Županija surađuju u uspostavi mobilnih palijativnih timova koji će zajedno s koordinatorima biti smješteni u prostorijama predviđenim za stručno osoblje u Hospiciju, pri čemu će Grad Split sufinancirati rad palijativnih timova i pratećih troškova, a za što su već osigurana sredstva u proračunu za 2021. godinu.

Prema potpisanom Memorandumu o uspostavi i pružanju palijativne skrbi, Županija će sudjelovati u sufinanciranju izgradnje objekta u visini od 3 milijuna kuna, a sredstva će osigurati do kraja ove godine.

Ovim putem se zahvaljujemo svim sudionicima gradnje prvog splitskog hospicija: Glavnom projektantu Hospicija „Matošić“, Deanu Stubnji, glavnom izvođaču radova, tvrtki Ćitić gradnja d.o.o iz Splita, zajednici ponuditelja Oslonac d.o.o. i Obstinatio d.o.o. iz Splita koji su vršili stručni nadzor, te tvrtki A.D.V. Grupa d.o.o. iz Kaštel Štafilića, koja je obavila uslugu koordinatora zaštite na radu

Share.

Leave A Reply