I u Splitu počinje akcija “Zasadi stablo, ne budi panj”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Počinje još jedna nacionalna kampanja “Zasadi stablo, ne budi panj!”. Uz dvorišta škola, vrtića, fakulteta, Grad Split i na dvjema je česticama javne površine građanima odobrio sadnju stabala. Kolektivna javna sadnja na njima je planirana 13. studenog, stoga se pozivaju volonteri i donatori da se pridruže ovoj hvalevrijednoj akciji, javlja HRT.

Samo u neboderima na Kili je 2.500 ljudi, a zelenila nigdje.

– Smanjenje buke, onečišćenja zraka, upijanje oborina, stabilizacija tla od erozije, neke su od prednosti stabala. Lijepo je da smo se konačno osvijestili i krenuli u tom smjeru, napominje Željka Lukač iz splitskih Parkova i nasada.
Zato će baš kao voćna oaza u betonu, na javnoj površini uskoro rasti šipci, “bajami”, “žižule”, smokve, “nešpule” i “murve”. Dvije izabrane površine su dosta zapuštene. Jedna je na Mejašima, a druga  na Pujankama, kazala je savjetnica za održavanje javnih zelenih površina Lea Medić.
– Akcija je dobra kako bismo ukazali na to koliko je zelenilo bitno za zajednicu, djecu, ali i za to da istočni dio grada ne bude pretjerano siv, betoniran. Pa za pola stoljeća opet retroaktivno se krenemo žaliti, kaže predsjednik GK Mejaši Toni Piplica.
Za nacionalnih kampanja sadnje stabala, dosad je, samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, posađeno 2.500 stabala, a u cijeloj Hrvatskoj čak 150.000. Sva su stabla zbog suše i vrućine volonteri obišli. Vidjeli su da su gotovo sva preživjela, kaže Lara Javorčić, koordinatorica kampanje za južni dio Hrvatske.

U tisuće volontera mogli bi se ugledati i trgovački centri. Njihova je urbanistička obveza da za svako četvrto parkirališno mjesto posade i jedno stablo.

Share.

Leave A Reply