Jedan od najboljih splitskih kirurga dao otkaz u KBC-u i zaposlio se u Norveškoj

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Liječnici nam navode da splitski KBC svako malo napusti neki vrsni stručnjak, a strane bolnice preko raznih agencija u Hrvatskoj u posljednje vrijeme traže stručnjake iznad 35. godine života, a najdraži su im pedesetogodišnjaci koji imaju veliko iskustvo.

Na meti su im najbolji stručnjaci, kojih nedostaje u Švedskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj…

Bolnice plaćaju velike svote agencijama koje idu u “lov na glave” i nude odlične uvjete našim vrhunskim stručnjacima.

 

Za jednog od zadnjih koji je napustio splitsku bolnicu kažu da je bio među najboljim splitskim kirurzima. Naime, u KBC-u Split više ne radi Kanito Bilan, kirurg, subspecijalist traumatolog, koji je nedavno počeo raditi u jednoj norveškoj bolnici.

– Kanito je izvrstan liječnik, jedan od najboljih kirurga s kojim sam radio u splitskoj bolnici. Otišao je u Norvešku i koliko čujem iznimno je zadovoljan, i uvjetima i plaćom koja je neusporedivo veća nego kod nas. Da bi ga primili morao je uspješno položiti norveški jezik, zatim nostrificirati diplome i još neke provjere, a to je sve trajalo oko četiri mjeseca. Sve mu je to organizirala agencija, a u Norveškoj su mu priznali zvanje ortoped – traumatolog – kaže nam taj splitski liječnik, koji također razmišlja o odlasku iz Splita.

Jedan od Bilanovih pacijenata nam navodi da je prava šteta zbog toga što taj liječnik nije više u splitskoj bolnici, jer je, kaže, oličenje profesionalnosti i medicinara koji zaista živi svoju struku.

– Ja sam jedan od zadnjih koje je on operirao. Stavio mi je umjetni kuk i hvala mu jer je operacija prošla bez greške – govori taj njegov bivši pacijent.

Kontaktirali smo i kirurga Bilana. Potvrdio nam je da od nedavno radi u bolnici u norveškom gradu Namsosu. Izjavio je da je iznimno zadovoljan te svojim kolegama u Splitu poželio puno uspjeha u budućem radu. Na naše pitanje postoji li mogućnost da se vratiti samo je rekao: kad budem u penziji.

Odbio je ponudu za neki veći intervju, navodeći da je počeo novi život i nema se namjeru baviti prošlošću i razlozima odlaska iz Splita.

Međutim, kolege s kojima je radio su teško podnijeli njegov odlazak, a neke sestre su čak i plakale.

A koliko je liječnika do danas napustilo Hrvatsku?

Podaci Hrvatske liječničke komore, navodi nam Smiljana Škugor Hrnčević, glasnogovornica Komore, pokazuju da je od ulaska Hrvatske u EU ukupno 1655 liječnika zatražilo izdavanje potvrda u svrhu priznavanja njihovih stručnih kvalifikacija u drugim zemljama, od toga u zadnjih godinu dana njih 218.

– Od ulaska Hrvatske u EU, njih 680 prekinulo je radni status u Hrvatskoj, od toga zadnju godinu dana njih 136. Od tih 680 liječnika koji su prekinuli radni status u Hrvatskoj, njih 458 HLK-u je prijavilo da radi u inozemstvu. Najčešće države odlaska su Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Austrija i Švedska, a najčešće specijalizacije su anesteziologija, interna medicina, opća kirurgija, radiologija i psihijatrija – kaže nam Škugor Hrnčević.

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: