Još jedna presuda: Grad ponovno uspio zaštititi svoja prava i interese, ovaj put “teške“ 25 milijuna kuna

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Grad Split pravomoćno je dobio još jedan spor protiv Elanije d.o.o. u kojem je ova tvrtka tražila nadoknadu štete u iznosu od 25.160.000,00 kuna sa zateznom kamatom koja na taj iznos teče od 1. studenoga 2017. do isplate, a radi izmakle koristi zbog nemogućnosti realizacije građevinskih projekata na području Žnjana (oznake M13-1 i M13-2).

Prema navodima tužitelja šteta je nastala jer je Grad Split suprotno preuzetim obvezama iz sporazuma kojeg su stranke zaključile 26. svibnja 2009. i Programa izgradnje komunalne infrastrukture odustao od zahtjeva za izvlaštenje objekta koji ulazi u obuhvat Vrsarske ulice u Splitu.

U postupku pred Trgovačkim sudom, Grad Split je dokazao kako je u cijelosti ispunio obveze koje je preuzeo sporazumom od 26. svibnja 2009. te je utvrđeno kako nije bilo protupravnog postupanja Grada Splita, posebno jer je Grad Split ispunio preuzete obveze u odnosu na Vrsarsku ulicu, koja se odnosi na tužiteljev projekt oznake M13-2. Isto tako, u postupku je utvrđeno kako tužitelj nije dokazao svoju aktivnu legitimaciju, odnosno da bi bio investitor i za građevinu oznake M13-1 kako je naveo u svojoj tužbi od 21. svibnja 2019.

Ova presuda Trgovačkog suda je od 8. ožujka 2021., a postala je pravomoćna 17. ožujka 2021.

Podsjetimo, Grad Split je nedavno pravomoćno dobio još jedan spor protiv Elanije d.o.o., konkretno u predmetu Vila Rosina, kada je Vrhovni sud Republike Hrvatske odbacio zahtjev ove tvrtke za revizijom protiv presude Visokog trgovačkog suda iz lipnja prošle godine, u kojoj je preinačena prvostupanjska presuda Trgovačkog suda u Splitu i odbijen tužbeni zahtjev Elanije d.o.o. za iznos od 24.250.000,00 kn sa zakonskom zateznom kamatom od 2016. godine na štetu Grada Splita.

Share.

Leave A Reply