Kampanel Svetog Duje opet zablistao u svojoj ljepoti, ali penjanje stepenicama do vrha zvonika će još neko vrijeme pričekati

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Najljepša gradska vizura, ona na kojoj se na ponos svih Splićana ističe sva ljepota 57 metara visokog kampanela svetoga Dujma, konačno je opet zablistala u punom sjaju.

Naime, u sklopu restauracije, nakon nekoliko mjeseci radova koji su zahtijevali kompletno prekrivanje zvonika na splitskoj katedrali, skinuta je zaštitna mreža.

Šuška se kako bi zvonik, koji je prije godinu i pol zatvorio svoja vrata za posjetitelje, možda uskoro mogao biti ponovo otvoren. Doduše, najavljeno je kako će restauracija i konzervacija kampanela potrajati sve do kraja 2021. godine. Među ostalim, mijenjaju se željezne stepenice koje vijugaju uz zvona do platforme, postavljene 1908., kada je završila austro-ugarska obnova.

Zvonik svetoga Duje smatra se najoriginalnijim na jadranskoj obali, simbol je grada i najveći graditeljski zahvat srednjovjekovnog Splita. Poticaj za njegovu gradnju dao je početkom 13. stoljeća nadbiskup Bernard, bez sumnje jedan od slavnih likova splitske prošlosti, nadbiskup koji je započeo obnoviteljski zahvat katedrale, a pamti ga se i po drvenim vratnicama katedrale iz 1214. godine, čiju je izradu naručio kod domaćeg majstora Andrije Buvine.

Gradnja zvonika, zbog nestalnih povijesnih prilika, trajala je stoljećima, a generacije stanovnika splitske komune izdvajali su značajna sredstva za izgradnju kampanela.

Tako su brojna su imena splitske povijesti i umjetnosti vezana uz gradnju zvonika – splitski nadbiskupi poput Rogerija, Dujma de Judicibus i Diškovića, ali i kneževi i kneginje od Kolafise Frankopan sve do Nelipčića i njegove sestre Jelene, graditelji poput Bonina Milanca, Nikole Firentinca i Andrije Alešija.

Mnogi su novac za izgradnju kampanela davali u zavjetima, kao zahvalu za ozdravljenja, ali i ostavljali u oporukama kao što je to uradio i Marko Marulić.

Zvonik je posljednji put obnovljen prije 112 godina, točnije godine 1882. pod nadzorom Aloisa Hausera, skele oko zvonika podigao je Andrija Perišić, graditelj koji je obnavljao zvonik do svoje smrti, dakle pune 23 godine.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply