Konačno bez rupa na asfaltu i starih semafora: ulaže se dva milijuna kuna za projektiranje popravka Poljičke ceste, na potezu od Mertojaka do Lučca

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Hrvatske ceste” (HC) objavile su natječaj za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta za rekonstrukciju Poljičke ceste, na dionici od raskrižja s Trondheimskom ulicom do Ulice slobode, duljine 2,8 kilometara.

Spomenuta prometnica, zajedno sa Zvonimirovom ulicom, Obalom kneza Domagoja, Katalinićevim prilazom, te Jadranskom, Bijankinijevom i Pojišanskom ulicom čini “krug” državne ceste koja povezuje splitsku obilaznicu i Gradsku luku. Kako se navodi u projektnom zadatku, prometnica je izgrađena prije pola stoljeća i od tada je proširivana i dograđivana, ali bez temeljitijih zahvata na samom kolniku.
– Poljička cesta je prometno vrlo opterećena, s više od 50 tisuća vozila dnevno, a sigurnosno-prometni aspekti su na mnogim potezima/lokacijama nezadovoljavajući. Potrebno je stoga projektirati i izvesti temeljitu rekonstrukciju spomenute dionice u smjeru središta grada s ciljem podizanja razine sigurnosti i kvalitete odvijanja tokova za sve sudionike u prometu – navodi se u natječajnoj dokumentaciji.

Unutar tog obuhvata postoji 10 semaforiziranih raskrižja koja su opremljena signalnom opremom starom više od 40 godina. Na većem dijelu semafora obavljana je zamjena pojedinih dijelova, ali gotovo isključivo upravljačkog/elektroničkog dijela uređaja, dok konstrukcijski dijelovi, konzole i stupovi s pripadajućim temeljima na dijelu križanja nisu mijenjani od njihove ugradnje.
Autobusna stajališta su uglavnom izgrađena na kolniku, bez klasičnih “ugibališta”, a ona rijetka koja su izvan glavne trase ceste imaju nezadovoljavajuće elemente, neuređene prilaze i nedostatnu opremu.

Postojeća kolnička konstrukcija je mjestimično u dosta lošem stanju, a vidljiva su polja mrežastih, uzdužnih, poprečnih pukotina, što najviše dolazi do izražaja na vrlo frekventnom raskrižju kod bolnice na Firulama, gdje se asfalt “krpa” uoči svakog ljeta, ali rupe stalno nastaju.

Trenutno stanje javne rasvjete koja postoji na cijeloj dužini Poljičke ceste ocijenjeno je kao vrlo loše. Prema HC-ovim navodima, stupovi nisu mijenjani od kada su i postavljeni (70-ih godina prošlog stoljeća), a rasvjetna tijela su zastarjela i ne zadovoljavaju suvremene standarde.

Procijenjena vrijednost izrade projekta je dva milijuna kuna s PDV-om, a rok za dostavu ponuda u sjedištu državne infrastrukturne tvrtke je 28. rujna do 11 sati. 

Share.

Leave A Reply