Korisnicima Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj i na Zenti, neovisno o COVID potvrdama zabranjeni izlasci i posjete: ‘Opet se osjećamo kao u zatvoru ili u kolektivnoj izolaciji‘

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz Doma za starije i nemoćne Split, odnosno iz njihovih objekata u Vukovarskoj ulici i na Zenti, ne može se ni naprijed ni nazad!

Kako nam je javljeno iz više izvora, korisnici Doma ne mogu ga napuštati do daljnjeg, neovisno o COVID potvrdama ili o svom korisničkom statusu, što je izazvalo veliko negodovanje korisnika, od kojih su mnogi zdravi, pokretni, te borave u apartmanima, a ne u stacionarima, pa ih je ova odluka neugodno iznenadila.

Osjećaju se, kažu, “kao u zatvoru ili u kolektivnoj izolaciji”.

Na mrežnim stranicama Doma ravnatelj Ivan Škaričić objavio je nove epidemiološke mjere u kojima stoji:

– Temeljem suglasnosti Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije od 6. studenoga, a zbog pogoršane epidemiološke situacije u cijeloj županiji, zabranjuju se posjeti svim korisnicima u vanjskim i unutarnjim prostorima, kao i izlasci korisnika iz doma bez obzira na procijepljenost ili preboljenost COVID-19 u trajanju od 14 dana počevši od 8. studenoga. Dostava lijekova, higijenskih potrepština, namirnica i drugog moguća je svakodnevno na glavnom ulazu u dom u vremenu od 10.30 do 12 sati – piše u odluci koju potpisuje ravnatelj Ivan Škaričić.

Prema uputama nadležnog Ministarstva, samo u slučaju pojave epidemije COVID-19 kod pružatelja socijalnih usluga primjenjuju se posebne epidemiološke mjere prema preporuci nadležnog epidemiologa, dok dodatne mjere u skladu sa specifičnom epidemiološkom situacijom na pojedinom području može propisati Stožer civilne zaštite RH na prijedlog lokalnog stožera civilne zaštite.

ZATOČENO GOTOVO 750 OSOBA

Suprotno od navedenog, iz obavijesti Doma je razvidno da je donesena na prijedlog ravnatelja, uz suglasnost lokalnog stožera i to ne zbog pojave epidemije u ustanovi već zbog “pogoršanja epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji”.

Ova odluka odnosi se na čak 357 korisnika doma na Zenti i njih 390 u Vukovarskoj, koliki je kapacitet doma, dakle radi se o njih 747. Nakon proboja korone u splitski Dom za starije i nemoćne, očito su postrožena pravila, na koja su reagirali iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom kojima je stigla pritužba jedne korisnice.

Ravnatelj im je naveo da je određeni broj korisnika u posljednje vrijeme obolio od COVID-a unatoč procijepljenosti, te je tražio i dobio suglasnost Županijskog stožera civilne zaštite za strože mjere i zabranu izlaska i posjeta korisnika Doma.

No, prema važećim uputama nadležnih, za pružatelje socijalne usluge smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom nije ograničen izlazak ili posjeti korisnika izvan prostorija pružatelja usluge uz predočenje EU digitalne COVID potvrde, odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju.

– Smatramo zabrinjavajućim da se drastično postroženje mjera i ograničenje temeljnog ljudskog prava na slobodu kretanja i svojevrsni “lockdown” za korisnike Doma provodi na temelju obavijesti ravnatelja ustanove i uz formalnu paušalnu suglasnost Županijskog stožera; dakle u formi koja nema snagu pravnog akta koji bi se mogao na ijedan način osporavati ili preispitati od strane viših (nacionalnih) instanci.

Napomena ravnatelja ustanove da svi korisnici koji to žele mogu privremeno napustiti ustanovu za vrijeme trajanja mjere uz oslobođenje od plaćanja troškova prehrane, ne uzima u obzir da korisnici možda nemaju kamo otići u razdoblju od 14 dana već su prisiljeni pokoriti se odluci čelnika ustanove i ostati zaključani u ustanovi bez kontakta s vanjskim svijetom – navode u ovom uredu.

ZAPOSLENICI SE SLOBODNO KREĆU

Ističu da je zanemarena pritom i činjenica da posebice korisnici apartmanskog dijela smještaja u domovima u minimalnoj mjeri koriste zajedničke prostorije ustanove u kojima bi došli u kontakt s drugim korisnicima.

– S druge se stane zaposlenici ustanova slobodno kreću, svakodnevno odlaze s posla i dolaze na posao te koriste COVID potvrdu, koju uostalom imaju i stanari Doma, uključujući i potvrdu o testiranju, koja se također može koristiti kao jedna od individualiziranih mjera prevencije zaraze, a koja bi omogućila uživanje slobode kretanja.

Neophodno je, stoga, da se u postojećim uvjetima pronađu odgovarajuća rješenja, kojima bi se omogućilo korisnicima domova, posebno korisnicima apartmanskog smještaja koji su višekratno (neki i triput) cijepljeni, da uz pridržavanje svih propisanih mjera zaštite od zaraze koronavirusom ostvare slobodu kretanja, a da se istovremeno odgovarajućom organizacijom rada domova za starije i nemoćne osigura zaštita zdravlja svih korisnika – poručuju iz Ureda pravobraniteljice.

Prije ravnateljeve odluke posjeti domu bili su mogući uz COVID potvrdu, a korisnici bi, po povratku u dom, trebali potpisati izjavu da pristaju na brzi antigenski test. U ovom domu inače, vrijede ista pravila za zaposlenike kao i u svim sličnim ustanovama. Zaposlenici se moraju testirati dva puta tjedno, odnosno moraju na ulazu predočiti digitalnu COVID potvrdu ili dokaz o preboljenosti.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply