Korona donijela val siromaštva: splitski Caritas na popisu ima 3000 ljudi kojima pomaže, dubrovački 1000…Nekoć situirani, danas su u pučkoj kuhinji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Epidemija koronavirusa uvelike je oblikovala živote i svakodnevicu, a koliko su nepredvidive okolnosti ponekad okrutne najbolje znaju oni koji su u ovoj godini izgubili posao i stalna primanja. Da su se mnoge obitelji našle u zaista teškim situacijama potvrdili su nam zabrinuti župnici, naime posljednjih mjeseci broj onih koji traže i primaju pomoć na njihovim vratima, kažu nam, udvostručio se. Tim tragom pokušali smo saznati koliko je uistinu teško stanje u dalmatinskim gradovima, a da su navodi svećenika točni, potvrdili su nam iz Caritasa Dubrovačke biskupije i Splitsko-makarske nadbiskupije.

Splitski Caritas u ovim turbulentnim vremenima dobio je novog ravnatelja, Denisa Maslova.

– Bit, svrha i poslanje Caritasa je biti blizu onima koji su ugroženi, bolesni, odbačeni i na marginama. Stoga bilježimo porast broja korisnika po svim programima. Gotovo 800 obitelji, odnosno 3000 osoba, nalazi se na nekom od 13 programa pomoći Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije. Uz naše redovne korisnike primijetili smo kako uslijed pandemije, dolaze nažalost i nove obitelji u kojima su jedan ili oba roditelja ostala bez posla. Do jučer su te obitelji imali posao, dom i topli obrok, a odjednom su ostali bez ičega. Tijekom lockdowna u dva mjeseca podijeljeno je tri tisuće paketa hrane što je bio ukupan broj podijeljenih paketa tijekom cijele prethodne godine. Također, uz pomoć volontera dostavljali smo pakete hrane na kućne adrese – pojašnjava nam Maslov i upozorava:

– Osim porasta broja korisnika koji trebaju našu pomoć promijenio se i njihov profil. Sve je više obitelji koje dolaze po svoj obrok u Caritasovu pučku kuhinju. Tako da svakodnevno podijelimo stotinjak toplih obroka. Zbog epidemioloških razloga ne možemo koristiti blagovalište, već se korisnicima daje jednokratni pribor uz jelo. Uz obrok dijelimo i dnevne donacije, kruh, peciva, mliječne proizvode – kaže Denis. Budući da je godina na samom izmaku, trenutno su sve akcije gotove ili su pri kraju. Broj zahtjeva za Caritasove stipendije, upućuje nas, porastao je za 50 posto, a trenutno su u postupku odlučivanja. Podijeljen je i ogrjev, ove godine dobilo ga je 25 obitelji.

Ipak, tko želi pomoći još uvijek može, svakog radnog dana od devet do 15 sati ili po dogovoru građani mogu donijeti donaciju u hrani i higijenskim potrepštinama u prostor Caritasa u Zrinsko Frankopanskoj 43 uz pridržavanje epidemioloških mjera. Evo i što donirati:

Share.

Leave A Reply