‘Krajnje je vrijeme da država prestane marginalizirati Split‘: sazvana prva tematska sjednica Gradskog vijeća o Nacrtu razvojne strategije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vodstvo splitskoga SDP-a je krajem studenoga prošle godine ocijenilo da Vladin Nacrt nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine ignorira Split te je zatražilo tematsku sjednicu Gradskog vijeća kako bi se izveo pritisak na Vladu.

Nakon što su 2. prosinca predani potpisi 14 vijećnika, za 28. siječnja je sazvana prva tematska sjednica u ovoj godini na kojoj će lokalni parlament raspravljati o Nacrtu razvojne strategije.

– Krajnje je vrijeme da država prestane ignorirati Split. Prikupili smo potpise za tematsku sjednicu zbog toga što svi vijećnici zajedno trebaju oštro poručiti premijeru Andreju Plenkoviću da se ne igra sa Splitom kao drugim gradom u Hrvatskoj i da nas ne može ovako grubo marginalizirati kod planiranja javnih investicija. Konkretno, predlažemo da Vlada zatraži od Europske komisije da se i naš Jadransko-jonski pravac uključi u Mediteranski koridor EU-a i da se novcem iz proračuna EU-a modernizira naša željeznička infrastruktura, kao preduvjet ozbiljnoga gospodarskog razvoja Splita i Dalmacije – kazao je Goran Kotur, predsjednik splitskog SDP-a.

SPLIT JE ‘MANJA LUKA’?!

Kao primjer marginaliziranja Splita navodi se da se u Nacrtu najavljuje da će se “raditi na jačanju luka Rijeka, Ploče, Zadar i drugih manjih luka te njihovu povezivanju željeznicom i cestama”, te, sukladno tome, smatraju, Split kao daleko najveća hrvatska putnička luka i druga teretna luka navodno spada u “druge manje luke”.

– Umjesto da se u Nacrtu krene u smjeru modernizacije željezničke infrastrukture za putnički i pogotovo teretni promet kao preduvjet za novi razvojni iskorak Splita i odmak od monokulture turizma, ovako se jasno poručuje da Split i gravitirajući gradovi i općine nemaju ozbiljnu gospodarsku budućnost. Ovakav pristup je loš ne samo za Split već i za cijelu Hrvatsku zbog toga što se na taj način odstupa od načela ravnomjernog regionalnog razvoja – poručili su iz Gradskog odbora SDP-a.

Premda je e-savjetovanje o Nacrtu nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine trajalo do 12. prosinca, gradska oporba smatra kako nije kasno za održavanje sjednice o toj temi.

ODLUČNI I JEDINSTVENI

– Ključno je poslati političku poruku da smo u Splitu odlučni i jedinstveni kad je u pitanju borba za budućnost našega grada i regije. Prijedlog Vlade ide na usvajanje u Hrvatski sabor i stoga je bitno da se prije konačne odluke jasno čuje naš stav da se Split ne smije preskočiti u temeljnom dokumentu za razvoj Hrvatske do 2030. godine, koji je osnova za korištenje novca iz fondova EU-a – napomenuo je Goran Kotur, čelnik splitskog SDP-a.

U Banovini nam je rečeno da su Sveučilište i Grad poslali svoje komentare tijekom e-savjetovanja, a koncem siječnja ćemo doznati i mišljenje vijećnika o “položaju” Splita u Vladinu Nacrtu nacionalne razvojne strategije.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply