Kreće obnova Hotela Ambasador u Splitu – niče svjetsko zdanje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Točno 20 godina nakon što je nogometna legenda, pokojni Tomislav Ivić, kupio zgradu nekadašnjeg hotela “Ambasador” na Trumbićevoj obali, konačno kreće njegova rekonstrukcija.

Podsjetimo, tvrtku “Retoi”, u čijem je portfelju i nekadašnji turistički, a potom i vojni objekt, od Ivićevih je nasljednika lani u travnju otkupio Klaus Alex Birkenstock, vlasnik poznatog njemačkog obućarskog branda i najavio kako će u njegovu obnovu uložiti 100 milijuna kuna.

Prije izgradnje reprezentativnog hotela, stari će se objekt u potpunosti morati srušiti, a radove na uklanjanju zdanja iz 1937. godine počet će 2. listopada izabrana tvrtka “Dal-Kon ing”.

– Eto, točno dvadeset godina nam je trebalo da dobijemo pravomoćnu građevinsku dozvolu, inače bismo, naravno, krenuli ranije s cijelim poslom. Vrijednost investicije, odnosno ulaganja od sada pa do kompletnog završetka radova iznosi 17 milijuna eura. Ono što nam otežava i poskupljuje radove jest dubina iskopa.

Moramo, naime, kopati čak sedam metara ispod razine mora, odnosno napraviti podrumski dio ispod terase koja je na pomorskom dobru. Samo to ulaganje na dijelu pokrivenom koncesijom koju smo, inače, počeli plaćati još lani, iznosi 20,2 milijuna kuna.

Za stalni dio koncesije mjesečno izdvajamo 150.000 kuna, a za varijabilni dio ćemo još plaćati 225.000 kuna godišnje (sve bez PDV-a) jer je procjena da će toliko iznosit tri posto prihoda od gospodarske djelatnosti koja će se obavljati na dijelu obuhvaćenom koncesijom dobivenom na 20 godina – objašnjava Nenad Kurtović, bivši direktor tvrtke “Retoi”, koji je sad angažiran kao savjetnik za odnose s javnošću.

Projektanti novog “Ambasadora” su arhitekti Neno KezićEmil Šverko i Nora Roje, voditelj projekta je tvrtka “Ivmar”, izvođač radova “Dal-Kon ing”, dok je za nadzor zadužen “Meritum inženjering”.
Hotel sa “četiri plus” zvjezdice imat će 101 smještajnu jedinicu (sobe i apartmani, op.a.), 240 sjedećih mjesta u restoranu, od čega 120 na terasi, bazen na trećem katu, dvoranu za sastanke, spa, teretanu, 59 garažnih mjesta, s tim da je od Grada potrebno na drugoj lokaciji otkupiti još 12 mjesta radi ispunjenja odredbi iz GUP-a za nove hotele.

– Stalni posao u hotelu će, sasvim sigurno, naći minimalno 50 osoba, a dodatno će biti angažirano i 40 sezonaca. Ciljna grupa su nam individualni odmorišni gosti, a najviše računamo na bračne parove srednje i više klase iz urbanih područja zapadne Europe. Primarna tržišta su London, Manchester, Pariz, Rim, Berlin, Stuttgart, Frankfurt, München, Beč, Stockholm i druge destinacije koje su sa Splitom povezane direktnim zrakoplovnim letovima – objašnjava Kurtović.

Kad će hotel biti otvoren upitno je samo zbog jedne stvari – hoće li gradska uprava dozvoliti da se radovi obavljaju tijekom ljeta…

Snimke Splita, Kaštela i Trogira dronom (<- kliknite i uživajte)

– Sljedeći tjedan idemo na sastanak s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom tako da ćemo pokušati što više toga dogovoriti. U svakom slučaju, postoje dvije opcije završetka – ako nam Grad dozvoli radove tijekom špice sezone, hotel će biti gotov do ljeta 2019. godine, a ako ne, onda početkom 2020. godine. Mi računamo na razumijevanje iz Banovine jer ćemo uložiti maksimalne napore da našim aktivnostima ne ometamo okolne objekte u kojima se stalno boravi, kao i one koji žive od turizma – kaže naš sugovornik.

IZVOR: slobodnadalmacija.com

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: