Krstulović Opara: Uvest ćemo još kamera oko škola, a razmatramo i prijedlog zabrane konzumacije alkohola na splitskim javnim površinama

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U prvih šest mjeseci na području Splita evidentirano je 947 kaznenih djela. Brojka je skoro identična prošlogodišnjoj kada je evidentirano 950 kaznenih djela.

Opći kriminalitet manji je za 10,7 posto, a od 693 kaznena djela, razriješeno ih je 450. O stanju sigurnosti gradske vijećnike danas je izvijestio Marko Serdarević, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a prema njegovim riječima, povoljno je i zadovoljavajuće.

Iz PU splitsko-dalmatinske osvrnuli su se na evidenciju najtežih kaznenih djela, protiv života i tijela.
– Do sada su na području Splita evidentirana tri kaznena djela ubojstva koja su riješena, dok su evidentirana dva kaznena djela pokušaja ubojstva od kojih je jedno razriješeno. U odnosu na taj specifičan događaj za područje Splita, Splitsko-dalmatinske županije, ali i Hrvatske, potrebno je istaći kako je policija za dva i po sata utvrdila identitet počinitelja, pronašla ga i uhitila.

Brutalnost ovog događaja šokirala je javnost, ali i u tom nasilnom i nesvakidašnjem slučaju za hrvatske prilike, splitska policija je pokazala spremnost da i u izvanrednim situacijama, pravovremeno i adekvatno reagira, pronađe počinitelja te spriječi moguću daljnju eskalaciju sukoba – stoji u priopćenju policije.

Bilježe značajno smanjenje evidentiranih djela, i to za 50 posto smanjenja ubojstva u pokušaju, silovanja za 66 posto, teških tjelesnih ozljeda za 30 posto. U odnosu na kriminalitete droga u prvih šest mjeseci zahvaćeno je 51 kazneno djelo prometa i proizvodnje droga. U odnosu na imovinski kriminalitet razbojništva kao najteži oblik evidentirali su 50 posto manje (23 kaznena djela), a provale su smanjene za 47,5 posto. U porastu su drske krađe kojih su evidentirali 20, a prošle godine u istom periodu 16.

U odnosu na stanje sigurnosti u prometu 2019. godine na području Splita smrtno je stradalo pet osoba (sedam u 2018. godini), teško je ozlijeđena 91 osoba (84 u 2018.), dok je lakše ozljede zadobilo 315 osoba (376 prije dvije godine). U prvih šest mjeseci ove godine šest osoba je smrtno stradalo, teško je ozlijeđeno 36 osoba, a lakše 129.

S obzirom na porast prekršaja protiv javnog reda i mira čak 950 od kojih je 391 povezano s pijanstvom na javnom mjestu, u policijskom izvješću se naglašava potreba razmatranja uvođenja zabrane konzumiranja alkohola na javnim površinama.
Nakon prezentacije brojki, uslijedila je rasprava o stanju sigurnosti.i
 

Martin Mladen Pauk je kazao kako ne živimo u nesigurnom gradu kao što su neke političke opcije pokušale predočiti. Kritika mu je bila upućena samo za postupanje u slučaju otmice hrvatskog državljana od strane migranta.
 

Jakov Prkić smatra da se mora popraviti stanje infrastrukture, da nije dovoljna samo policijska represija te da je potrebno staviti naglasak na prevenciju.
 

Joško Markić je primjetio kako je prekršaja protiv javnog reda i mira u prvih šest mjeseci ove godine za 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
– Kakvo je stanje glede obiteljskog nasilja pogotovo u svjetlu činjenice da je u mnogim državama svijeta tijekom lockdowna zabilježen njihov porast? Kakav je daljnji plan s postavljanjem kamera na javnim površinama i kakva su dosadašnja iskustva policije oko toga?

Na kraju je riječ uzeo gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazavši kako se radi na povećanju broja kamera, pogotovo oko škola. Istaknuo je kako gradske službe razmatraju prijedlog zabrane konumacije alkohola na javnim površinama što se pokazalo kao veliki problem.

Zaključno je dodatne informacije dao Marko Serdarević kazao je da se slaže da je važna prevencija.
– Dugo smo tražili postavljanje nadzornih kamera na javnim površinama i za to moram zahvaliti gradonačelniku. Pomoću njih smo riješili nekoliko kaznenih djela. Broj žrtava obiteljskog nasilja za vrijeme korone nije ništa veći nego prošle godine – ustvrdio je

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply