Ljubitelji pisane riječi dolaze na svoje: Splitski Mediteranski festival knjige održat će se unatoč koroni

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Unatoč nezapamćenoj pandemiji koja je zaustavila svijet, ljubitelji pisane riječi konačno dolaze na svoje. Mediteranski festival knjige održat će se od 2. do 6. rujna u Splitu, točnije na Gripama, a knjigoljupci bi trebali uživati u bogatom programu.
Najavljujući festival, splitski gradonačelnik Opara istaknuo je važnu poruku – gospodarski i kulturni život se mora nastaviti, a upravo ovaj festival bit će slanje slike o novoj normalnosti u Splitu i poruka ljudima da se u epidemiji ‘liječe knjigama‘.
Pred organizatorima je zahtjevan posao, ali kako najavljuje gradonačelnik, bit će ovo prava prilika i pokazna vježba kako se ponašati u kriznoj situaciji.
Na samom ulazu u ŠC Gripe, posjetitelje će dočekati dezinfekcijski punktovi, a nije moguće ući bez maske i mjerenja temperature. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, ovo je jedinstvena prilika da se kulturni svijet pomalo vrati u normalu.
Posjetitelje očekuje bogat program – od brojnih promocija, stručnih panel rasprava pa do radionica za djecu. Svi koji se odluče doći na Gripe, neće biti razočarani. Oko 90-ak izdavača ponudit će preko 10 tisuća raznih naslova, a svoje naslove promovirat će i neka poznata imena. Splitski reper Vojko V predstavit će dvije slikovnice ‘Kako to’ i ‘Ne može’, a svoju ‘Premijerku’ predstavit će i Jadranka Kosor.
U programu će posebno uživati oni najmlađi – očekuje ih crtanje stripova, robotika, pisanje priča, kreativno pripovijedanje, škola brzog čitanja te brojne druge radionice. Pod pokroviteljstvom projekta Nacionalna strategija poticanja čitanja odvijat će se i program čitanja priča ‘Tete i barbe pričalice čitaju’.
Ljubitelji povijesti moći će napraviti otisak na Gutenbergovom stroju, a sve ljubitelje tehnologije očekuje nagradna igra u kojoj je moguće osvojiti e-bicikl, e-čitač ili pakete knjiga.
MFK organizira Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita te uz potporu brojnih partnera, a projekt se održava u skladu sa svim preporukama Nacionalnog stožera i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Ulaz na festival je besplatan, a više o programu možete pogledati ovdje.

izvor: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply