Lonely Planet objavio hvalospjev Splitu, turistima predlažu i kako savršeno iskoristiti tjedan dana u gradu te na koje izlete u okolici svakako otići

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jedan od najpoznatijih svjetskih medija i vodiča za putovanja Lonely Planet, objavio je članak o Splitu i obližnjim destinacijama koje se mogu posjetiti u sklopu jednodnevnih izleta, izvijestila je Leila Krešić Jurić, direktorica Predstavništva HTZ-a u New Yorku. 

Riječ je o članku „7 top day trips from Split to see more of Croatia“, novinara Anne Tyler i Joe Bindlossa, koji Split opisuju kao destinaciju koja privlači velik broj putnika zbog brojnih povijesno-kulturnih atrakcija, obližnjih otoka i prekrasnog zaleđa. Također, ističu kako je Split savršena stanica za sve one koji vole gradski odmor uz mogućnost odlaska na jednodnevne izlete.

Na popisu je Trogir kojeg autori opisuju kao još jedno prekrasno čudo svjetske baštine, prvenstveno zbog iznimno dobro očuvane povijesti i arhitekture, ali i zbog savršene kombinacije impozantnih utvrda, zelenih vrtova i šetnica uz more. Idući prijedlog je Omiš kojeg opisuju kao legendarno gusarsko mjesto na ušću rijeke Cetine s dvije srednjovjekovne tvrđave smještene visoko iznad grada, koje su ga štitile od napadača, a s kojih se danas pruža prekrasan pogled na grad. Uz dodatne savjete što vidjeti i raditi u Omišu, autori članka preporučuju i posjet Šolti, obilazak Nacionalnog parka Krka i srednjovjekovnih tvrđava na Klisu, kao i prekrasnog otoka Hvara.

Popularnost Splita i Dalmacije na američkom tržištu potvrđuje i objava na popularnom portalu BestLife, koji pokriva teme turizma, lifestylea, kulture i zdravlja.  Tako je u članku „The 10 Best European Cities Every Traveler Needs to See“, novinarke  Erin Yarnall, Split zauzeo visoko 3. mjesto, iza Amsterdama i Granade, ali ispred brojnih prestižnih gradova kao što su Pariz, Porto, Dublin, Krakow, London, Tallinn i Zurich.

Odličnu poziciju Splita na turističkom tržištu potvrđuje i US News & World Report na kojoj je objavljen popis „Best Places to Visit in Eastern Europe“ u sklopu kojeg je Split uvršten među top tri mjesta koja se trebaju posjetiti u Europi. Na ovoj se listi od 20 europskih destinacija dodatno nalaze i Dubrovnik na šestom te Rovinj na devetom mjestu što je veliko priznanje za hrvatski turizam, posebice ako znamo da su gradovi na ovom popisu rangirali sami turisti.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply