Na izložbi u Parku mladeži paradiralo čak 6700 pasa! Vlasnici odsjeli u smještaju od Trogira do Omiša

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Najmanje 13 tisuća vlasnika pasa iz 42 zemlje, među kojima je i 174 izlagača iz Hrvatske boravili su proteklih dana u Split i okolici povodom Četiri ljetne noćne izložbe pasa – Split 2022. održane na Splitovom stadionu u Parku mladeži.

– Prijavljena su čak 6702 psa u gotovo 220 različitih pasmina. U ovih 15 godina izložbe, ovo je rekordan broj pasa. Zadovoljni smo odazivom i tijekom manifestacije, a i povratne reakcije su pozitivne. Imali smo problema oko početka je nas je Fusion festival zafrkao, nisu izašli na vrijeme, a naši sudionici su već ulazili u teren. Mi smo svoje obveze rješili prema JU Športski objekti i ostavit ćemo teren kakav smo i zatekli – kazuje nam organizator Zoran Dadić, predsjednik Kluba sportskih pasa Split.

Priča nam kako se jako puno truda ulaže svake godine u ove izložbe. Cijela je to mašinerija kinologa i suradnika koji daju sve od sebe kako bi Split i Hrvartska imali reprezentativnu smotru pasa. Ove godine najbrojnije pasmine su pudli, šnauceri, te jazavčari.

– Evo, na današnjoj izložbi imamo puno australskih ovčara, čak njih 42 jer je jedan sudac iz Australije. Trendovi se inače mijenjaju iz dana u dan. Kavaliri su uvijek popularni, patuljasti šnauceri, pudle, jokširi…Svaku od večeri imali smo specijalne izložbe poput one malih patuljastih pasmina, zatim za dalmatinske pse i Memorijal Jadran Franceschi – kao uspomena na prvog Predsjednika Kluba sportskih pasa Split, poznatog splitskog odvjetnika i zaljubljenika u šnaucere koji je preminuo prošle godine. Tu večer bila mu je i obitelj s nama, pa je bilo vrlo emotivno – veli nam Dadić.

Pitamo ga kako su se gosti manifestacije snašli oko smještaja u prebukiranoj sezoni. Oni su, naravno, na vrijeme rezervirali pa su noćili u kampovima, u hotelima s pet frendly oznakom (ima ih jako puno, kaže), u privatnom smještaju, od Trogira do Omiša.

Jedna obitelj iz Češke našla je tako privatnu kuću u Kostanjama.

– Smješteni smo u Kostanjama u privatnom smještaju. Predivno je! Bili smo u razgledavanju okolice, na raftingu na Cetini, na Fortici u Omiš, kupali se u moru…Uživali! – kaže nam Martina, vlasnika njemačkog ovčara, potencijalnog šampiona. tek su mu dvije godine, pa ima još pred sobom treninga za izložbe koliko hoćeš.

Uzgoj pasmina s pedigreom skup je hobi. Svake godine iznova se čudimo svim onim dotjerivanjima pasa pred izlazak u ring, silnoj opremi koja prati pse od kolica, prikolica, ograda, kaveza…Stoga ne čudi da je dobro posjećen bio i štand s opremom za pse.

– Nije zahtjevno imati pse ako ih volite. samo treba redovito njegovati ih. istina, za izlaganje na izložbama treba jako puno truda, puno se i putuje…Mi smo nedavno došli iz Madrida. Inače, živimo u Zagrebu u kući s okućnicom pa nam psi imaju puno prostora za trčanje. Ne žale se. On je četvrti, ona druga u svijetu. Ako imaju sve šampionate štenad vrijedi oko 2500 eura – priča nam Natalija iz Zagreba, vlasnica dva čau čaua.

 

Branko Šare, predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza hvali splitsku ekipu zbog organizacije, posebice zbog noćnih termina.

– Ovo je simbioza turizma, gradskih vlasti i kinologa. Ljudi dođu u Split na mali godišnji odmor, preko dana se kupaju, razgledavaju, a navečer izlažu pse. Sve ove izložbe su uzgojnog karaktera gdje suci ocjenjuju jedinke u standardu. Idealnog nema, ali se traži onaj koji je najbliži idealu. Kad dobiju titule psi su poželjni rasplodnjaci jer će dati kvalitetnu štenad – objašnjava nam Šare hvaleći i hrvatske autohtone pasmine dalmince, tornjake, ovčare, goniče…

Možda jedan od njih bude i ukupni pobjednik neke od budućih izložbi.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply