Na ovogodišnji SASO stiže više od 500 izlagača iz Hrvatske i regije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Usprkos pandemiji COVID-a 19 i vrlo izazovnoj prethodnoj godini, tradicionalni 24. međunarodni sajam SASO održava se u Spaladium Areni od 10. do 13. studenoga pod sloganom “Sve za gradnju i obnovu objekata”.

U sklopu dgađaja bit će održano osam specijaliziranih sajmova: 24. međunarodni sajmovi graditeljstva, drvne industrije, metalne industrije i alata, 20. SEET međunarnodni sajam elektrotenike i energetike te 5. sajam komunalne opreme i bazena. Nakon uspješne turističke sezone, sajam služi kao platforma za potporu ulaganjima na području graditeljstva i turizma za što bolju nadolazeću turističku sezonu.

Sanja Vuković Veić, direktorica tvrtke “Sajam Split”, koja organizira SASO, kazala je kako je ovo prvi građevinski sajam u Hrvatskoj koji se održava od početka pandemije. Ove godine broji više od 500 izlagača koji dolaze iz Hrvatske i regije, a uz izlagače nudi se i iznimno kvalitetan konferencijski program.

UREĐENJE INTERIJERA

– Naši izlagači pripremili su novitete iz segmenta alata, strojeva, drvne i metalne industrije, bazena za uređenje interijera, kako bi se i građevinska industrija i turizam pripremili što bolje za nadolazeću sezonu. Velik broj izlagača ove nas je godine obradovao jer žele napraviti jako dobar posao ovdje u Splitu i Dalmaciji – rekla je direktorica Sajma na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Spaladium Areni.

Istaknula je kako za vrijeme njegova trajanja i “običan” čovjek na sajmu može pronaći nešto za sebe jer ima jako puno noviteta u uređenju interijera, koje, osim građevinarima, arhitektima i investitorima, i ostalim građanima mogu poslužiti u obnovi objekata. Također, za iznajmljivače ovo je izvrsna prilika da pronađu inovacije kako bi podigli cijene svojih objekata za sljedeću sezonu.

Tržište nekretnina jedna je od zanimljivijih tema na konferencijskom programu, a o tome je govorio Joze Tomaš, predsjednik Županijske komore Split, koji se osvrnuo i na “divljanje” cijena i prodaju nekretnina u 2021. godini.

– U prvoj polovini 2020. godine prodano je 3249 nekretnina u našoj županiji, a ove godine njih 4196. Svjedoci smo kako rastu cijene i kako je tržište nepredvidljivo pa imamo i nedostatak nekretnina. Upravo zahvaljujući Županiji i njezinu angažmanu, sve smo osvješteniji koliko nam je važno očuvanje održive i zelene gradnje. Nikada nije dovolino govoriti o održivom, zelenom i digitalnom okruženju – rekao je predsjednik Županijske komore.

Tomaš je naglasio kako je tržište nekretnina doživjelo neočekivani bum, a cijene su visoke i nepristupačne za naše građane. Naveo je još kako je i vrijednost fiskaliziranih računa u deset mjeseci ove godine u prometu nekretnina 22,9 posto veća u odnosu na proteklu. Na pitanje kako planira “zaštititi cijene”, rekao je da dolazi novi zakon u kojem će se za garantiranu cijenu koja je bila u ugovoru do 10 posto naći način na koji će se obeštetiti građevinare.

ODRŽIVA I ZELENA GRADNJA

Dožupan Stipe Čogelja naglasio je važnost zelene gradnje i očuvanja obalnoga pojasa koji je, kako kaže, naš najvrjedniji resurs.

– Ove godine sajam SASO ima teme koje su prijeko potrebne svim jednicima lokalne samouprave u našoj županiji, koje se nadovezuju na nacionalni plan oporavka, a naglasak će biti na zelenoj transformaciji. Ljudi su vizualna bića, stoga je zadatak nas i jedinica lokalne samouprave da im pojednostavimo i zajednički prikažemo što je to zelena transformacija. Također, naša je obala vrlo vrijedan resurs i ako ga olako iskoristimo, neće ostati ništa našoj djeci i nećemo ostvariti gospodarski rast – rekao je Čogelja.

Dožupan je dodao i kako su nedavno na Županijskoj skupštini donijeli restriktivnu odredbu koja nije u zakonu, a odnosi se na ograničavanje korištenja obalnog pojasa ne više od 20 posto.

Sajam SASO održavat će se pod strogim epidemiološkim mjerama, a za ulaz posjetitelji će morati pokazati COVID potvrdu. Oni koji je nemaju, na ulazu će moći napraviti test, a cijena ulaznice je 30 kuna.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply