Na splitskom Marjanu posadit će se novih 16.000 stabala

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U IDUĆIH 15-ak dana u park-šumi Marjanu trebala bi početi sječa 1100 ili 1200 osušenih ili mediteranskim potkornjakom zaraženih stabala, a najkasnije do idućeg proljeća planirano je pošumljavanje sa 16.000 stabala, najavio je koordinator Kriznog stožera za Marjan Nenad Ružić.

Ova sječa stabala ne bi trebala trajati duže od mjesec dana, rekao je Ružić.

Pošumljavanje će početi čim završi zima

U prošlogodišnjoj višemjesečnoj akciji posječeno je oko 38.000 stabala koje je napao mediteranski potkornjak. Ružić je objasnio kako je veći dio od 1100 ili 1200 stabala koje se namjerava posjeći osušen, a manji dio ih je zaražen mediteranskim potkornjakom, koji napada i uništava starija stabla.

Rekao je kako se na temelju elaborata o pošumljavanju Marjana treba posaditi oko 16.000 novih stabala, što neće biti problem učiniti u akcijama poput pošumljavanja područja u Dalmaciji koja su bila izložena požarima, koje se već treću godinu provode pod imenom Boranka.

“Pošumljavanje na Marjanu može početi odmah poslije zime, tako da na proljeće sljedeće godine bude gotovo”, rekao je Ružić. Prema njegovim riječima, pošumljavanjem na Marjanu bit će obuhvaćena područja kojima su vlasnici Grad Split, Hrvatske šume i privatni vlasnici.

“Sve će biti rješavano u paketu jer potkornjak ne poznaje granice što je čije”, dodao je Ružić.

Šef kontrole: Ima dosta oštećenih stabala

Voditelj projekta kontrole potkornjaka na Marjanu Milan Pernek ocijenio je da trenutno stanje u toj park-šumi nije loše te da je mediteranski potkornjak u opadanju.

“Zarazni potencijal potkornjakom sad nije tako velik kako se činilo jer je populacija mediteranskog potkornjaka u opadanju, ali još ga ima i treba brzo reagirati i obaviti što prije sječu stabala koje on napada”, istaknuo je Pernek i dodao kako na Marjanu ima i dosta stabala koja su mehanički oštećena.

Prema njegovim riječima, stabla treba sjeći jer se tako dobiva bitka protiv potkornjaka, što pokazuju drugi primjeri u Hrvatskoj, gdje je nakon sječe stabala i provođenja zaštitnih mjera suzbijen potkornjak.

Share.

Leave A Reply