Nagrade Grada Splita laureatima uručene u Banovini: Vi ste sol grada koja daje posebnost, okus i snagu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita, Igor Stanišić i gradonačelnik Andro Krstulović Opara uručili su danas  nagrade Grada Splita laureatima za 2019. godinu. Skromna svečanost održala se u velikoj vijećnici Gradske uprave u skladu s važećim epidemiološkim mjerama zbog kojih je ove godine  izostala i  Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su se u povodu Dana Grada i blagdana svetog Dujma uobičajeno dijelile nagrade zaslužnim pojedincima i organizacijama.

­ -Iskreno se zahvaljujem, jer ste u svoj rad unijeli jako puno ne kako biste obogatili svoje karijere, svoje obitelji ni prijatelje nego svoj grad. Zahvaljujem se  predstavnicima obitelji velikana koji su ostali i koji će ostati zapamćeni u našem gradu, svima vama koji ste kroz svoj profesionalni rad utkali sebe za boljitak ovoga društva mi smo vam se dužni zahvaliti, dužni smo vas zamolit da to nastavite i dalje radit i obećati da ćemo vam u tome pripomoć.- rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara okupljenim laureatima na današnjoj svečanosti i dodao:

-Vi ste uzor meni i vjerujem da ćete to biti i onima koji dođu poslije mene na mjesto gradonačelnika ili gradonačelnice , vi ste ona sol grada, društva koja daje posebnost okus i snagu koja je potrebna za izgurat teške trenutke.

Ova godina je za nama, kazao je,  jučer je krenulo toliko očekivano cijepljenje  i vjerujem da je ovo početak kraja jednog ružnog razdoblja, a naš grad i naš narod prošao je kroz puno teže trenutke pobjednički i uspješno, tako će biti i ovoga puta. – zaključio je gradonačelnik Krstulović Opara upućujući čestitke nagrađenima za uvrštenje u  splitske odličnike, jer ništa više čovjek u Splitu ne može doživjeti.

Čestitke je uputio i predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić koji je izrazio žaljenje što zbog epidemije  nije bilo moguće nagrade uručiti na tradicionalni način na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća uoči blagdana svetog Dujma, zaštitnika našeg grada pred prepunim kazalištem u kojem bi laureati dobili zasluženi pljesak.

-To nikako ne umanjuje vaša postignuća,  a ako itko ima se po nečem lijepom sjećati u ovoj godini onda ste to upravo vi. Žalosti me da dva dobitnika nisu s nama Jakša Fiamengo  koji je dobio nagradu posthumno i  Borben Uglešiću koji je barem doživio svoje proglašenje za dobitnika nagrade. – rekao je Igor Stanišić čestitajući svima Božić i Novu, 2021. godinu za koju, kako je kazao, očekuje da će biti sretnija ne samo za Splićane, nego i za cijelo čovječanstvo.

-Meni je ovo treća nagrada za životno djelo, dobio sam je od svoje kuće,  Hrvatske radio televizije, novinarsku od Slobodne Dalmacije, a ovo je od Grada je ipak vrh vrhova. Ja sam prije 2 godine otišao u mirovinu a čini mi se da tek danas odlazim i da je ovo kraj karijere jer su slušatelji ipak najzaslužniji za ovu nagradu- kazao je dobitnik nagrade za životno djelo Jadran Marinković, a u ime nagrađenih na  zahvalu predlagateljima, Komisiji i Gradskom vijeću uputila je umirovljena dugogodišnja glavna sestra u KBC-u Marija Županović.

– Svatko od nas je na sebi svojstven način darivao sebe ovom gradu kroz svoju osobnost ljudsku i profesionalnu sposobnost, a mlađe generacije bi trebale u našim primjerima pronaći nešto što bi njima bilo korisno da slijede put radišnosti i sebedarja za bolje sutra.- poručila je  i zaželjela svima zdraviju 2021.  da bude sretnija s više ljubavi, jer ljubav je ono što veže i spaja.

-Sveti Augustin je rekao ljubi, ljubi i čini što hoćeš, vjerujem da smo upravo mi to i radili i zato smo ne slučajno danas ovdje.- kazala je Marija Županović.

Podsjetimo, splitsko Gradsko vijeće je na svojoj 35. sjednici potvrdilo prijedlog Komisije za dodjelu javnih priznanja i donijelo odluku  o dodjelama tradicionalnih nagrada grada Splita, podijeljenih u tri kategorije – za životno djelo, osobno i skupno postignuće. Nagrade za životno dobio je radijski voditelj i urednik Jadran Marinković, umirovljena dugogodišnja glavna sestra u KBC-u, Marija Županović, posthumno pjesnik  i akademik Jakša Fiamengo te jedan od pionira hrvatske psihijatrije prof. dr. Borben Uglešić.

Osobna nagrada dodijeljena je Matku Marušiću, znanstveniku, književniku i bivšem dekanu Medicinskog fakulteta, Ivanu Gudelju, bivšem Hajdukovom kapetanu i nogometnom reprezentativcu, Tomislavu Veršiću, profesoru glazbene umjetnosti  te doc. dr. Ireni Zakariji-Grković, specijalistici obiteljske medicine i profesorici na Medicinskom fakultetu.

Skupne nagrade uručene su prof. dr.sc. Marku Trogrliću i prof. dr.sc. Stjepanu Matkoviću, Kuglačkom klubu Mertojak i KUD-u Jedinstvo.

Share.

Leave A Reply