Nakon gotovo dva desetljeća, napokon se obnavlja fontana u Đardinu, očekuje se da će novu ‘patinu‘ dobiti već u prosincu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Središnja točka najstarijeg očuvanog splitskog parka, fontana u Đardinu, kreće u obnovu, najavili su iz Gradske uprave.

– Velika heterogenost kamene površine fontane s takozvanim “puttom” i nedostatak kamenih elemenata zahtijevaju konzervatorsko-restauratorsku obradu, pa će se “osvježenju” prionuti temeljito i stručno, sve kako bi fontana već u prosincu dobila novu “patinu” – kažu iz Grada.

Konzervatorsko-restauratorski radovi na ovom će spomeniku uključivati tretiranje biološkog obraštaja, ispiranje fontane vrućom vodom, uklanjanje nakupljenih nečistoća ručnim, klesarskim alatima, saniranje – lijepljenje dijelova kojima prijeti odvajanje te rekonstrukciju i bojanje nedostajućih dijelova.

Veća oštećenja bit će armirana inoks trnovima, kamene površine konsolidirane na odgovarajući način, a izraditi će se i sljubnice. Za kraj, kamene površine zaštiti će se hidrofobnom impregnacijom, pojašnjavaju.

Podsjećamo, neobarokna fontana je u omiljeni splitski perivoj pridodana početkom 20. stoljeća, a izrađena je u radionici poznatog splitskog klesara Pavla Bilinića. Posljednji put je restaurirana početkom dvijetisućitih, a tada je, podsjećamo, i Đardin dobio sasvim novi izgled.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply