Nazire li se ovo kraj kaosa u splitskom urbanizmu? Puljak oživljava pokojni Zavod za prostorno uređenje, već se znaju članovi Upravnog vijeća, redom poznata imena

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz Ureda Grada javili su da je, u cilju revitalizacije zamrle gradske Javne ustanove Zavod za prostorno uređenje Grada Splita, gradonačelnik Ivica Puljak imenovao četiri člana Upravnog vijeća. Tako je iz redova zaposlenika Gradske uprave imenovao v.d. pročelnika Upravnog odjela za prostorno planiranje i uređenje i zaštitu okoliša Tea VojkovićaDragana Žuvelu iz Društva arhitekata Split, Anu Grgić s Katedre za urbanizam splitskoga Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, te Zrinku Radunić, konzervatoricu za nepokretna kulturna dobra pri Konzervatorskom odjelu u Splitu.

Upravno vijeće će nakon konstituiranja i izbora predsjednika, javljaju iz Banovine, najprije imenovati v.d. ravnatelja Javne ustanove, a potom i raspisati javni natječaj za izbor ravnatelja u roku od 30 dana od dana imenovanja vršitelja dužnosti ravnatelja.

Javna ustanova osnovana je još 21. prosinca 2007. godine, no dosad nije proradila, vjerojatno zato što nije postojala politička volja.

Naime, vrijeme osnivanja Javne ustanove podudaralo se s izmjenama GUP-a koje su usvojene 2008., a kojima se značajno pogodovalo investitorima nauštrb kvalitete stanovanja koju je još garantirao GUP iz 2005. Te izmjene GUP-a izazvale su prosvjede građana i bile su kritizirane od struke. Negativne posljedice osjećaju se i danas, interpolacije se bez suvišnih “zašto?” mogu umetnuti u svaku “rupu” u gradu – provedbi takvog cilja Javna ustanova koja bi preuzela ovlasti bivšeg Zavoda za urbanizam mogla je samo smetati.

Bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara zagovarao je ideju, u sklopu propalog projekta “Masterplan”, da se Javna ustanova preoblikuje u trgovačko društvo “Zavod za prostorno uređenje” d.o.o. za poslove prostornog uređenja, projektiranja, upravljanje projektom gradnje, stručnog i tehničkog nadzora… Ta ideja nije naišla na dobar odaziv kod struke, ondašnje oporbe i u dijelu medija. Društvo arhitekata Split istupilo je s priopćenjem kako je bolje imati javnu ustanovu, koja bi bila neovisna od politike i koja bi se stručno brinula o razvoju grada. Opara je stavio prijedlog na posljednju sjednicu bivšega Gradskog vijeća, ali se o njemu nije glasalo. Sjednica je prekinuta nakon što je oporba napustila prostoriju pa je nestalo kvoruma.

Zanimljivo je da je gradonačelnik Puljak objavio kako će “osnovati Zavod za urbanizam” nakon što mu je na sjednici Gradskog vijeća propala namjera da preustroji gradsku upravu. Naime, jedno od upravnih tijela koje se namjeravalo ukinuti jest sadašnji Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša. Umjesto njega, trebao je nastati Upravni odjel za urbanizam i izgradnju sa znatno većim ovlastima.

Takav odjel trebao je surađivati s drugima gradskim tijelima u analizi i provedbi svih strateških gradskih projekata, posebno kapitalnih investicijskih projekata kojima je Grad investitor ili sudionik. Bilo je planirano da novi Upravni odjel  “obavlja stručne i administrativne poslove pripreme i pokretanja postupaka izgradnje kapitalnih građevina”.

Upravni odjel, koji nije zaživio, kod kapitalnih gradskih projekata imao bi potpuni nadzor nad pripremom gradnje, odabirom projektanata, izvođača i nad gradnjom. U tome smislu bi preuzeo neke ovlasti Odsjeka za javnu nabavu, koji bira najbolje ponuditelje.

Osim toga, bilo je predviđeno da novi Upravni odjel za urbanizam i izgradnju “organizira i prati tijek izgradnje, kontrolira ugovorne obveze svih sudionika u gradnji te ostalih sudionika u projektima u kojima je Grad investitor”. Na koncu, isti Upravni odjel bi organizirao i sudjelovao u primopredaji izgrađene građevine ili izvršenih radova, a vršio bi i financijsko praćenje tijekom svih faza izgradnje.

Sadašnja umrtvljena Javna ustanova godinama je registrirana na Trgovačkom sudu, ali za drukčije poslove, koje ne obavlja. Oni uključuju izradu prostornog plana uređenja grada Splita i drugih prostornih planova, praćenje provedbe svih planova prostornog uređenja, izradu izvješća o stanju u prostoru, kao i pripremanje polazišta za izradu, odnosno stavljanje izvan snage prostornih planova.

Postavlja se pitanje je li Puljak pribjegao oživljavanju zamrle Javne ustanove Zavod za prostorno uređenje Grada Splita nakon što mu nije prošlo da ustoliči novi Upravni odjel za urbanizam i izgradnju? Kakve će ovlasti i usmjerenje imati Javna ustanova, hoće li voditi sektor prostornog uređenja ili će joj se dodati ovlasti vezane uz izgradnju gradskih projekata, u ovom trenutku je rano reći. Kako bilo, nakon dugotrajnoga kaosa u prostornom planiranju koji je vladao posljednjih desetljeća – a štetne posljedice takvog “urbanizma” svima su vidljive i o njima je puno rečeno – tek treba vidjeti jesu li pozitivne promjene na vidiku.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply