Nova oprema i kadrovi: na Firule stiže MSCT, na Križine mamograf

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministarstvo zdravstva RH “odrišilo je kesu” za splitski KBC i osiguralo oko 7,6 milijuna kuna (oko milijun eura) za nabavu prijeko potrebne radiološke opreme za Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

Tako su trenutačno u tijeku javni natječaji za nabavu novog MSCT uređaja koji će, kada bude kupljen, biti montiran na Firulama, gdje će olakšati posao uređaju starom više od 15 godina, koji još uvijek radi, ali nitko ne zna do kada. Vijednost novog uređaja je oko pet milijuna kuna.

Također je raspisan javni natječaj i za novi digitalni mamograf, vrijedan oko 1,6 milijuna kuna, koji će biti montiran na Križinama, gdje postoji mamograf, ali analogni, i to iz “prahistorije”, iz 2003. godine. Treći uređaj, koji će obradovati radiologe, ali i pacijente, bit će novi UZV uređaj, vrijednosti od oko milijun kuna.

– Ako ne bude žalbi na odluke nakon javnog natječaja, očekujemo kako bi isporuka ovih uređaja mogla biti do kraja ove godine. Ovi će nam uređaji umnogome olakšati rad i veći protok pacijenata. Moram istaknuti da zaista postoji velika potreba da se zanove postojeći uređaji, jer su jako stari i vijek trajanja im se približio kraju – rekao je doc. dr. Krešimir Dolić, šef bolničkih radiologa i zamjenik ravnatelja KBC-a Split.

Radiologija popunjava svoje kapacitete i “radnom snagom”. Tako je nedavno iz KBC-a Zagreb (Rebro), na splitsku radiolgiju došla raditi liječnica, specijalistica radiolgije. Ta će prinova jako dobro doći splitskoj bolnici, ako se zna da radiologa nasušno nedostaje na tržištu rada.

Ujedno, na specijalizaciji iz radiologije za KBC Split trenutačno je 17 mladih liječnika, od kojih je njih 13 već daleko odmaklo sa specijalizacijom, dok je njih četvero tek započelo svoj put ka konačnom cilju specijalista radiologije.

– Kroz koju godinu bit ćemo dobro ekipirani i napokon ćemo moći reći kako imamo optimalan broj specijalista. Ja to očekujem za tri do četiri godine – rekao je doc. dr. Dolić.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply