Novi splitski muzejski prostor – otvoren „Muzej vode u Splitu“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U preuređenoj neoklasicističkoj zgradi vodovoda u Ulici Domovinskog rata na broju 9, gradonačelnik Andro Krstulović Opara otvorio je danas, na Međunarodni dan Muzeja, izložbu pod nazivom „Muzej vode u Splitu“, ali i novi splitski muzejski prostor.

– Rekao sam na početku svoga mandata da svi građani Splita moraju imati spoj na pitku vodu i kvalitetnu kanalizaciju. Četiri godine kasnije, u sklopu niza projekata splitsko-solinske aglomeracije, zahuktavaju se radovi vrijedni milijardu i 800 milijuna kuna s kojima će se istočni dijelovi našeg grada spojiti na vodovod. Kada tome pridodamo i 140 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje pročistača vode na izvoru Jadra, s  kojim građani Splita više neće piti zamućenu vodu, dolazimo do činjenice da sam svoje obećanje ispunio. Zato kažem, u ovoj povijesnoj zgradi vodovoda izgrađene davne 1879. godine paralelno s Monumentalnom fontanom, treba približiti novim generacijama i našim mladim sugrađanima našu baštinu, povijest i važnost te žive, pitke vode u Splitu. Ovaj novi muzej bit će važan spomenik jednom povijesnom razdoblju čije blagodati i danas uživa gotovo cijeli Split – istaknuo je u Krstulović Opara zahvalivši se pri tome svima koji su nesebično dali doprinos u realizaciji ovog projekta. Kako je rekao, ovaj novi Muzej lijep je primjer suradnje Grada Splita, Vodovoda i kanalizacije i Muzeja grada Splita.  

Također, gradonačelnik je podsjetio kako su u proteklom razdoblju uložena velika sredstva u splitsku kulturnu infrastrukturu: obnovljen je Hrvatski dom s vrhunskom koncertnom dvoranom, na Trgu hrvatske bratske zajednice otvorena je nova koncertna dvorana imena „Ive Tijardovića“, obnovljena je zgrada Stare gradske vijećnice u kojoj je netom postavljena izložba povodom 500. obljetnice prvotiska prvog književnog djela na hrvatskom jeziku, epa Judita, obnovljen je Torjun – Mletačka kula, zatim i gradski bedemi. – Vratili smo i Dioklecijanove podrume pod okrilje grada. Čitav je niz ulaganja u splitsku kulturnu baštinu. Takva ulaganja u gradsku kulturu grada nisu zabilježena još od vremena gradonačelnika Zvone Puljića i na to sam iznimno ponosan – poručio je gradonačelnik Krstulović Opara.

Autor izložbe i pratećeg kataloga kustos Muzeja grada Splita dr.sc. Marijan Čipčić pojasnio je kako se izložba kroz muzejsku građu i informativne panoe prikazuje povijesni razvoj vodoopskrbnog sustava u gradu pod Marjanom. Nekadašnja zgrada vodospreme, danas reprezentativni Muzej vode, pojasnio je Čipčić, izgrađena je od bijelog bračkog kamena i ukrašen kamenim elementima koje je izradila renomirana klesarska tvrtka Dall’Ara iz Milana, a u kojoj je klesana i čuvena splitska Monumentalna fontana.

– Upravo na inicijativu gradonačelnika Krstulović Opare obnovljen je ovaj vrijedni prostor kao izložbeni paviljon gdje smo, među ostalim, izložili i fragmente uništene Monumentalne fontane, njezinu vjernu maketu, kao i najstariju antičku vodovodnu cijev, a na raspolaganju posjetiteljima je i dvojezični katalog. Ideja da se ovaj prostor pretvori u izložbeni postoji duže vrijeme. Svojedobno se dr.sc. Duško Kečkemet povodom 100. obljetnice obnove Dioklecijanova vodovoda 1980. godine javno založio da se stara zgrada splitskog vodovoda prenamijeni za kulturne svrhe – pojasnio je Čipčić.

Predsjednik Komisije za obnovu Monumentalne fontane Ante Tukić podsjetio je na 1947. godinu kada je komunistički režim srušio fontanu na Rivi. – Bilo je to barbarsko rušenje spomenika obnove Dioklecijanovog vodovoda i dovođenju žive vode u grad. No, jednako je barbarsko i protivljenje obnovi fontane – poručio je, među ostalim, Tukić.

Branka Brekalo, ravnateljica Muzeja grada Splita, institucije koja je ujedno i organizator izložbe, navela je kako je prostor nekadašnje zgrade vodovoda konačno dobio zasluženu pažnju i dostojnu namjenu.

Tomislav Šuta, direktor Vodovoda i kanalizacije kazao je kao ta gradska tvrtka u svome poslovanju pozornost posvećuje i njegovanju kulturne baštine. U tom smislu direktor Šuta istaknuo je skori početak konzervatorsko-restauratorskih zahvata na Dioklecijanovom akveduktu na lokalitetu Mostine, a podsjetio je i na obavljene radove na sprječavanju prodora vode u dijelu Dioklecijanovih podruma.

Dodajmo da su autori likovnog postava izložbe restauratorica Helena Tresić Pavičić i muzejski tehničar Pedro Saldanha de Magalhaes. Suradnici u postavljanju izložbe su Benjamin Ćeman, Petra Dajak Belas i Mia Kragujević. Recenzenti kataloga izložbe su dr.sc. Katja Marasović i dr.sc. Stanko Piplović. Grafički dizajn panoa i kataloga potpisuje Dejan Berlan. Autorica plakata izložbe je viša restauratorica Dina Vuletin Borčić, a autor logotipa Muzeja vode u Splitu je Duje Šegvić.

Radove na uređenju prostora za izložbeni paviljon koordinirao je Grad Split, Odsjek za staru gradsku jezgru. U nekadašnjoj blagajni Vodovoda i kanalizacije pritom su očišćene cisterne, osiguran je pristup, izrađen arhitektonski snimak i muzeološka studija. 

Izložba se u staroj zgradi vodovoda može razgledati svakog radnog dana dvokratno od 10 do 14 te od 16 do 19 sati, kao i subotom od 10 do 14 sati.  Uz poštivanje mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite i HZJZ-a, ulaz na izložbu je slobodan.

Share.

Leave A Reply