Novi udar na standard Splićana: ‘Čistoća‘ će nam uskoro isporučivati znatno veće račune, a iznajmljivače i vlasnike poslovnih prostora će posebno okrpiti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ako gradski vijećnici u petak podignu ruke i odobre nove cijene obvezne minimalne javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području našega grada, računi za odvoz smeća bit će nam veći za oko 30 posto, što će biti oko 14 kuna više nego što ste plaćali inače.

Naime, uvidom u račun jasno je kako je takozvani fiksni dio iznosio 26 kuna, a varijabilni 2,2 lipe po litri, a sada naše komunalno poduzeće traži da fiksni dio bude 30 kuna, a cijena po litri 5 lipa.

Dolazi do promjena i u naplati odvoza poslovnim subjektima. Ona je do sada varirala između 30 i 360 kuna, ovisno o veličini prostora i takozvanom koeficijentu zagađenosti, a sada bi svima trebala biti jednaka – sto kuna okruglo. Bez PDV-a, naravno. To se odnosi na sve poslovne prostore, pa tako pogađa i apartmane i iznajmljivače.

No usprkos (mogućem) povećanju cijena, Split je zapravo u svojem okruženju najpristupačniji. U Trogiru je odnos privatnici – poslovnjaci otprilike 50/130 kuna, u Kaštelima 70/1000, u Omišu 100/550, a kod nas bi, eto, trebalo biti 30/100.

Služba prikupljanja, prijevoza i odlaganja komunalnog otpada posluje s gubitkom. Cijene se, ruku na srce, nisu ni mijenjale od 2018. godine, valjda će im ovo povećanje pomoći. Porast računa za cijenu jedne kave – kućanstva, vjerujemo, neće ni osjetiti.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply