Novi vrtići biti će zelene oaze bezbrižnog odrastanja splitskih mališana

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Postupak nabave za izradu natječajnih programa i provedbu arhitektonskih natječaja za tri gradska dječja vrtića, a koji se realiziraju u suradnji Grada Splita i Društva arhitekata Split, završen je prije dva tjedna, dok je izrada natječajnih programa u završnoj fazi. Prema prioritetnom planu ove gradske uprave, novi vrtići niknut će na Kili i Pujankama, dok je za DV Rusulicu na Lokvama planirana rekonstrukcija postojećeg objekta.

Opći cilj planiranih natječaja je dobiti suvremena rješenja koja će biti ekonomična i održiva u izvedbi i održavanju. Tako će se izgradnja i uređenje pojedinog dječjeg vrtića temeljiti na analizi prostornih mogućnosti, ali i prostornih ograničenja pojedine lokacije,  s ciljem da se određena lokacija unaprijedi i uklopi u širi urbani kontekst,  uz poštivanje postojećeg prirodnog i krajobraznog ambijenta. Također, natječajnim rješenjem namjera je omogućiti održivu komunikaciju unutar šireg obuhvata.

Specifični cilj natječaja je odabir kvalitetnih oblikovnih, funkcionalnih i ekonomičnih arhitektonskih rješenja koja će biti podloga za izradu glavnih projekata za ishođenje građevinskih dozvola.

Jedan od kriterija valoriziranja pristiglih radova biti će i ekološka komponenta projekta, energetska učinkovitost i ušteda energije, odnosno učinkovitost resursa kroz projektno rješenje. U tom duhu, a obzirom da je vanjski prostor predškolskih ustanova posebno važan, dodatno će se valorizirati krajobrazna komponentna u integralnom pristupu oblikovanja okoliša koji će postati dio mreže zelene infrastrukture.

Podsjećamo kako je planirani rok za provedbu natječaja 4 mjeseca, nakon čega bi se pristupilo izradi projektne dokumentacije, ishođenju dozvola za gradnju i samoj izgradnji suvremenih vrtića, po mjeri splitskih mališana i u skladu s najvišim standardima ekološke i energetske održivosti.  

Share.

Leave A Reply