Novi život se rađa bez tate: budući očevi žele biti uz partnerice na porodu, a u splitskoj bolnici zbog korone nisu oduševljeni idejom. Evo zašto

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Novi život se rađa, a mnogi budući očevi, zbog pandemije koronavirusa ne mogu na Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Split biti pokraj izabranica svoga srca, te prisustvovati najsvečanijem trenutku u svom životu – rađanju njihova djeteta.

Zbog toga nam se budući očevi javljaju svojim mailovima u redakciju i traže da istražimo zašto je to tako i kada bi se situacija moglo promijeniti. Stoga, smo tragom te njihove želje nazvali prof. dr. sc. Denija Karelovića, predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode.

– Odlukom Epidemiološke službe KBC-a Split od 15. srpnja ove godine zabranjeno je da partneri budu na porodu uz svoje partnerice. Čim se steknu uvjeti mi ćemo im vrlo rado ponovno otvoriti svoja vrata i omogućiti da budu na porodu. Mi smo ipak specifična medicinska ustanova i najveće rodilište u Hrvatskoj i moramo na sve načine zaštititi korisnice naših usluga, kao i njihovu djecu. Nalazimo se u novom valu pandemije koronavirusom i očekujemo sezonu gripe pa moramo zaštititi sve koji borave na Klinici za ženske bolesti i porode – rekao je dr. Karelović.

Za razliku od Zagreba, koji ima pet rodilišta, u Splitu postoji samo jedno, a u njega dolaze i mnoge trudnice iz okolnih županija, kao i iz Hercegovine.

– Da, kod nas u Split se “slijevaju” svi teži slučajevi kod kojih je potreban operativni zahvat, koji nije moguće izvesti u drugim županijama. Stoga, zamisliti što bi se dogodilo kada bi nam virus ušao u rodilište. To bi bilo vrlo nezgodno – navodi naš sugovornik.

POZITIVNO BILO 69 TRUDNICA

Ipak, dr. Karelović kaže da su od početka pandemije koronavirusom i oni u splitskom rodilištu imali 69 pacijentica pozitivnih na COVID-19 te su boravile i liječile se u njihovu COVID centru na Klinici.

– Napravili smo privremeni improvizirani COVID centar na Klinici, jer rodilje i trudnice ne možemo smještati u bolnički COVID centar na Križinama ili ih slati u neko drugo rodilište, koje u Splitu i nemamo. U tom COVID centru smo obavili šest porođaja, a ostale su pacijentice bile operirane, pregledane, obrađene, obavljene kiretaže… One se ne smiju miješati s ostalim pacijenticama, jer bi to moglo izazvati katastrofu – pojašnjava dr. Karelović.

Stav je mnogih da bi na porodima ipak mogli biti muževi, jer ako s njima dijele kućanstvo i “postelju”, mogu biti i na porodu.

– Istina, ako muž “dijeli postelju” sa ženom, može doći i na porod. Ali zamislite da muž, čiji je test na COVID-19 lažno negativan dođe na porod i za pet dana njegova žena i novorođenče postanu pozitivni. Taj gospodin koji bi bio na porodu, u jednom trenutku bi možda otišao na WC, a tada bi prošao preko pola Klinike i moguće zarazio još nekoga. Moram reći kako nismo olako donijeli odluku o zabrani prisustva pri porodu – zaključuje prof. dr. sc. Deni Karelović.

Neurorazvojni terapeut u splitskom rodilištu Dušan Ivanišević, koji s dojenčadi radi od prvog dana života, nije mogao sudjelovati u porodu svoje supruge, specijalizantice Pedijatrije. Ističe da je s njom proveo svaki trenutak prije poroda, redovito je zagrli ili poljubi, pa ne vidi razlog da, uz poštovanje svih epidemioloških mjera i prethodni test na koronu, očevi ne sudjeluju pri porodu svoga djeteta.

PARTNER MNOGO ZNAČI

– Imam iskustva u radu s dojenčadi, završio sam internet tečaj za sudjelovanje na porodu, bio sam spreman poštovati sve epidemiološke mjere, ali nisu mi dopustili. Rodila je lijepo i zdravo dijete, ali to joj je sigurno otežalo porod. Radi se o izazovnoj situaciji, trudnici znači da je osoba od povjerenja uz nju, a ne da je u tom trenutku u prostoriji punoj nepoznatih ljudi. Osoba reagira na okoliš, ne može se opustiti, trudnice se ukoče, znaju stati trudovi i porod na kraju bude na silu, a ne prirodan kako se očekivalo – objašnjava Ivanišević.

Situaciju s uskraćivanjem pratnje na porodu komentirala je i Kristina Vidan, predsjednica Kluba trudnica i roditelja Split.

– Smatramo da pratnju na porodu treba dopustiti, naravno uz poštovanje epidemioloških mjera i stručnih smjernica. Uz primjenu mjera poput mjerenja temperature, nošenja maske i zaštitnog odijela koje je i dosad bilo obvezno na porodu, dezinfekcije ruku i održavanja distance nema razloga da partner, koji i inače boravi uz partnericu, nije prisutan na porodu. U Splitu su prostorije za rađanje odvojene, a hodnici prostrani pa vjerujem da bi se uz malo truda moglo omogućiti da trudnice ne prolaze kroz ova iskustva same, nego da uz sebe imaju osobu od povjerenja – zaključuje Vidan.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply