„Odvoji, lako je“: Vojko V opjevao polupodzemne spremnike u Splitu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Polupodzemni spremnik je iznad poda i ispod, polupodzemni spremnik – da naše misto bude čisto“, dio je stiha nove pjesme „Odvoji, razdvoji“ Andrije Vujevića, poznatijeg kao Vojko V, u kojoj je opjevao okosnicu novog sustava odvajanja otpada u Splitu. U svom glazbenom izričaju prenio je splitski reper svađu limenke, kese, škartoca i staklene boce, dajući im tako ljudsko lice, a sve kako bi upozorio da je dužnost svakog građanina pravilno odvojiti otpad u svom kućanstvu i odložiti ga u za to predviđeni polupodzemni spremnik. 

– Pokrenuli smo informativnu kampanju kojoj je cilj edukacija građana o novom sustavu odvajanja otpada u polupodzemne spremnike. Kako bismo građane senzibilizirali za ovu temu i približili im lakoću i jednostavnost odvajanja otpada, udružili smo se s Vojkom V. On je kroz svoj specifičan pristup glazbi ispričao bit novog sustava odvajanja otpada u Splitu. Četiri vrste animiranih otpada koje se svađaju u pjesmi simboliziraju četiri vrste polupodzemnih spremnika u koje će uskoro svi građani odvajati otpad – poručuju iz Čistoće d.o.o. Split.

Beat i riječi pjesme pri prvom slušanju već ulaze u uho, a s drugim slušanjem više ne izlaze iz glave. Pred Vojka V stavljen je nimalo lak zadatak, no odradio ga je i više nego uspješno.

– Čitajući da je spremnik s crnim poklopcem namijenjen odlaganju miješanog komunalnog otpada, smeđi za biootpad, žuti za plastiku, metal i tetrapak, a plavi za papirnatu i kartonsku ambalažu, razmišljao sam kako na zanimljiv i ljudima blizak način objasniti važnost odvajanja otpada i došla mi je ideja da međusobno “posvađam” različite vrste smeća koje na ulici treba razdvojiti da se ne potuku. I ispalo je dobro, nadam se da će se i slušateljima svidjeti – poručio je Vojko V.

Inače, Splićani će do kraja ljeta ove godine na raspolaganju imati 340 polupodzemnih spremnika, a sljedeće godine dodatnih 400 kako bi svi stanovnici višestambenih zgrada mogli jednostavno odvajati i odlagati otpad. Cilj novog sustava odvajanja otpada jest smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada koji se trenutno odlaže na Karepovac, a koji je neiskoristiv i značajno zagađuje tlo, vodu i zrak. Paralelno s ugradnjom spremnika, Čistoća d.o.o. Split intenzivno radi i na osiguravanju infrastrukture koja će omogućiti kružno gospodarenje otpadom, a sve kako bi se reciklabilni otpad mogao ponovno vratiti u uporabu.

Share.

Leave A Reply