Otvaranjem polupodzemnih spremnika na Plokitama službeno započeo novi sustav odvajanja otpada

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Plokite su prvi splitski kvart u kojem će klasični kontejneri biti zamijenjeni modernim polupodzemnim spremnicima. Njihovim otključavanjem u Đakovačkoj ulici, danas je i službeno započeo testni projekt odvajanja otpada. Tako će stanovnici ovog gradskog kotara, kada se do kraja ovog tjedna otključaju svi spremnici na 12 lokacija, moći lakše odlagati svoj prikupljeni miješani komunalni otpad, biootpad, papir i plastiku.  

“Jedini način da održimo grad čistim i sačuvamo zdravlje naših građana, jest da povećamo odvajanje otpada. Vjerujem kako će stanovnici Plokita svojim primjerom pokazati ostalim splitskim kvartovima koji će tek dobiti polupodzemne spremnike, kako na jednostavan način odvajati otpad i tako pridonijeti čišćem i urednijem Splitu, na ponos sviju nas. Sada kada građani budu imali sve uvjete za odlaganje, siguran sam da ćemo uskoro postati primjer grada koji imaju najviše standarde čistoće i ekološke svijesti, kazao je gradonačelnik zahvalivši stanovnicima Plokita na suradnji i angažmanu koji su već sada pokazali. – Odvajamo, lako je, poručio je gradonačelnik Puljak na današnjoj konferenciji za medije.   

Projekt će se s Plokita proširiti u sve ostale gradske kotareve, a odvajanjem korisnog otpada u za to predviđene spremnike, građani Splita utjecat će direktno na smanjenje onečišćenosti vode, zraka i tla, uštedu energije i smanjenje količine otpada kojeg više nije moguće reciklirati.

Splićani će odvajati otpad u modernim spremnicima koji ne zauzimaju veliku površinu, a opremljeni su senzorima koje je razvila splitska tvrtka Include. Pomoću njih će se prikupljati podaci o otvaranju spremnika u realnom vremenu, dinamika punjenja, što će u budućnosti omogućiti optimizaciju odvoza otpada. Imaju pet puta veću zapremninu od kontejnera koji će biti uklonjeni, a prazne se već sad posebnim kamionom koji na sebi ima dizalicu za podizanje vreće iz spremnika. Uređen je i opločen i sam okoliš oko spremnika. 

“Kao što smo novom infrastrukturom “pokrili” čitave Plokite, plan je do kraja sljedeće godine imati spremnike za miješani otpad, biootpad, plastiku i papir diljem grada, njih ukupno 400. Odlaganjem otpada u njih smanjit ćemo nered i neugodne mirise na javnim površinama, povećati količinu otpada kojeg možemo reciklirati i višestruko smanjiti neiskoristiv otpad koji se odlaže na Karepovac, koji je već sada preopterećen. Zato pozivam građane Plokita, a uskoro i sve građane Splita, da prihvate novi sustav i odvoje otpad u svom kućanstvu, istaknuo je ovom prigodom direktor gradske komunalne tvrtke Čistoća Ivica Karoglan.

Uz planiranu ugradnju polupodzemnih spremnika na više od 200 lokacija, velika sredstva Čistoća ulaže i u nabavu biostabilizatora, još jednog specijalnog kamiona s dizalicom za pražnjenje spremnika, uređaje za mljevenje otpada, baliranje reciklabilnog otpada i osiguravanje infrastrukture koja će omogućiti da se odvojeni otpad u potpunosti preradi i vrati u ponovnu uporabu.

Pozivam stanovnike Plokita i sve građane Splita da nam se pridruže u boljem upravljanju otpadom, istaknuo je Luka Čelar, predsjednik gradskog kotara Plokite, zadovoljan što je upravo taj kotar izabran za testni projekt odvajanja otpada.

Share.

Leave A Reply