Ovo se zove stimulativna otpremnina! Interes za prijevremenom mirovinom iskazalo pedesetak djelatnika Banovine, Krstulović Opara im nudi do 200.000 kn

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara početkom srpnja ponudio je prijevremeno umirovljenje zaposlenicima Banovine kojima nedostaje do pet godina do redovne (starosne) “penzije”.

Za razliku od nekih prethodnih i ne tako davnih pokušaja, kada je broj kandidata mogao stati na prste jedne ruke, ovog je puta interes pokazalo pedesetak djelatnika gradske uprave, što predstavlja više od 10 posto u odnosu na njihov trenutačni ukupan broj.

U tom je kontekstu proteklog tjedna između poteštata Krstulovića Opare u ime Grada i Mladena Kokana, povjerenika splitske podružnice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, potpisan dodatak kolektivnog ugovora kojim su određeni iznosi otpremnina.

Svim zaposlenicima koji pristanu na odlazak u prijevremenu mirovinu isplatit će se stimulativna otpremnina koja se utvrđuje u iznosu od prosječne neto mjesečne plaće isplaćene tijekom posljednja tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa, a najviše do neto iznosa od 6500 kuna za svaku godinu neprekinutog radnog staža u upravnim tijelima Grada.

Kako se navodi u dodatku kolektivnog ugovora, radnicima će se u taj iznos uračunati i neprekinuti radni staž u tvrtkama i ustanovama koji su pravni prethodnici Grada, ali i u državnim upravnim tijelima.

Ukupna otpremnina iznosit će najmanje 100 tisuća kuna neto za one kojima nedostaje godina do odlaska u “penziju”, do najviše 200 tisuća kuna koje će biti isplaćene onima kojima nedostaje pet godina do redovne mirovine. Zaposlenici Banovine koji ispunjavaju uvjete moraju podnijeti zahtjev do 1. studenoga, jer se molbe koje pristignu nakon tog datuma – neće razmatrati.

– Onima koji iskoriste ovu mogućnost bit će onemogućeno zapošljavanje u upravnim tijelima, tvrtkama i ustanovama čiji je osnivač i vlasnik Grad – navodi se u pratećoj dokumentaciji.

PANDEMIJA KREŠE HLADNI POGON

Slanjem činovnika u prijevremenu mirovinu gradski oci pokušavaju smanjiti troškove “hladnog pogona” zbog, kako ističu, izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom. Iako iznosi otpremnina djeluju atraktivno, Grad bi u konačnici trebao biti u “plusu”, jer ukupna otpremnina ne smije biti veća od ukupnog iznosa troška plaće koju bi zaposlenik ostvario do prestanka radnog odnosa.

Što o tome misle radnici upitali smo sindikalca Kokana koji je u njihovo ime potpisao aneks ugovora o otpremninama. Povjerenik nije želio previše komentirati, kaže tek da se “radi o dodatnom pravu prema zaposlenicima, a kome bude odgovaralo iskorist će ga, onaj kome ne bude – neće”.

– Otpremnina je otprilike ona koju je davala država kad je bilo zbrinjavanje državnih službenika i Grad Zagreb prije dvije godine. Ne odskače od nekih logičnih rezona, a pandemija je otvorila prostor da se na ovaj način zbrine i splitske gradske službenike – kaže Kokan čiji sindikat prema njegovim navodima broji stotinjak članova.

U minusu će završiti jedino zaposlenici, jer će im zbog manjeg broja godina ukupnog staža biti trajno umanjena mirovina. Budući da u Banovini trenutačno radi oko 460 ljudi s ugovorom, a zapošljavanja su nastavljena i u “doba korone”, postavlja se pitanje radi li se o uštedama ili tek stvaranju prostora za buduće gradske “adute”.

 

Share.

Leave A Reply