Počinju radovi na revitalizaciji Botaničkog vrta na Marjanu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tijekom prosinca prošle godine učinjene su pripremne radnje i stvoreni svi preduvjeti za početak izvođenja radova na revitalizaciji Botaničkog vrta na Marjanu. Radove na poslovima revitalizacije Botaničkog vrta obavljati će izabrana tvrtka “Teh-gradnja” sa sjedištem u Zagrebu, a ukupna vrijednost radova je 11 milijuna i 540 tisuća kn.

Nakon što je izvršen obilazak terena i pregled objekata na području obuhvata Botaničkog vrta te u suradnji s upraviteljem Botaničkog vrta, Prirodoslovno-matematičkim fakultetom, organizirano premještanje  svih biljaka koje se nalaze na prostorima obuhvaćenim budućim radovima, sve je spremno za početak radova i realizaciju planirane cjelovite obnove jedinog gradskog Botaničkog vrta.

Budući da će radovi na ovom zahtjevnom projektu trajati tijekom čitave ove godine, građanima iz sigurnosnih razloga neće biti omogućen pristup Botaničkom vrtu koji će biti pretvoren u gradilište, a svoje će posjetitelje po završetku radova, čiji je rok 11 mjeseci, dočekati u novom sjaju. – Zahvaljujemo se građanima na strpljenju i razumijevanju koje će se sigurno isplatiti,  jer ćemo svi skupa uskoro moći uživati u jedinstvenoj mediteranskoj oazi s autohtonim i kultiviranim ukrasnim, ljekovitim, aromatskim, endemičnim i začinskim biljem koju ćemo svi rado i često posjećivati, kazala je Radojka Tomašević, pročelnica gradske Službe za međunarodne i EU projekte.

Podsjetimo kako Botanički vrt na Marjanu danas čine staklenici i građevine te velike zelene površine od kojih je manji dio uređen kao prezentacijski arboretum, dok je većina zapuštena i neiskorištena. Obzirom da je većina građevina u izuzetno trošnom stanju, s nizom vidljivih oštećenja, Grad će uz pomoć EU sredstava izvršiti integralnu obnovu cijelog sklopa. Sama revitalizacija Botaničkog vrta podijeljena je u logičke cjeline: sanacija i obnova postojećih građevina, sanacija i obnova šetnica, preuređenje poljske kućice u suvenirnicu s pristupnom stazom, izgradnja sjenica i uređenje pripadajućeg krajobraza, izvedba „botaničkih skala“ te nabavka i sadnja biljaka.

Podsjetimo kako je revitalizacija Botaničkog vrta dio projekta Marjan 2020 – brdo prošlosti oaza budućnosti ukupne vrijednosti 26.614.389,24 kn,  od čega je 15.802.004,03 kn bespovratnih sredstava EU fondova, a ulaskom u 2021.godinu i revitalizacijom Botaničkog vrta započinje novo poglavlje ovog vrijednog gradskog resursa.

Share.

Leave A Reply