Počinju radovi na uređenju trim i biciklističkih staza na Marjanu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon što su izvođači početkom ovog tjedna uvedeni u posao uskoro počinje uređenje trim i brdsko-biciklističke staze na Marjanu. Riječ je o radovima čija je ukupna vrijednost 719.398,50 kuna, a koji su u sklopu EU projekta „ Marjan 2020-brdo prošlosti-oaza budućnosti“ sufinancirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj.Izvođači radova tvrtke NEIR d.o.o. i IMA projekt d.o.o. će sanaciju trim i biciklističkih staza sljedećih sedam mjeseci obavljati u segmentima kako bi građanima i građankama omogućio njihovo djelomično korištenje.

Tijekom izvođenja radova ograđivat će se  dijelovi staza na kojima vrši sanacija koji će tada biti zatvoreni i ograđeni, a će bit će  postavljani i znakovi upozorenja. Ovim putem molimo sugrađanke i sugrađane za strpljenje tijekom izvođenja radova te ih molimo da poštuju oznake upozorenja.Biciklističke, pješačke i trim staze spadaju među najvažnije sadržaje zbog kojih posjetitelji dolaze u Park-šumu Marjan. Na Marjanu postoji vrlo razgranata šuma putova i staza, a ovim projektom obuhvatit će se postavljanje putokaza i info tabli za određene staze te radovi na sanaciji onih staza koje su posjetiteljima najatraktivnije i najčešće korištene.

U park-šumi Marjan postoje dvije vrste biciklističkih staza, jedne sa šljunčanim, druge s asfaltnim završnim slojem. Projektom je planirana reparacija brdskih puteva sa završnim šljunčanim slojem. Većinu staze je potrebno obnoviti te  na mjestima izvršiti popravke svih slojeva i rubova prema projektnom troškovniku građevinsko-zanatskih radova.

Jedan od većih problema park-šume Marjan je nepostojanje adekvatne podjele svih ruta i puteva na šetačke, trkačke i biciklističke, pri čemu se događa da biciklisti voze najvećim dijelom po pješačkim i trkačkim stazama, ugrožavajući na taj način sigurnost ostalih posjetitelja, poglavito se to odnosi na brdske bicikliste i ekstremne bicikliste. Ovaj projekt će po prvi put jasno razlučiti sve navedeno te razviti prave biciklističke staze koje će činiti stvarni novi sadržaj park-šume Marjan jedinstvenog tipa, koji će služiti svim posjetiteljima i turistima željnim takvih sportskih i rekreacijskih sadržaja – dajući Marjanu jednu novu dimenziju, a pri tom osiguravajući sigurnost svih posjetitelja park-šume.

Postojeća trim staza se proteže paralelno sa sjevernim obalnim pojasom Marjana, za završni sloj ima šljunak, koji je potrebno većim dijelom obnoviti, a na pojedinim dijelovima staze treba izvršiti popravke svih slojeva i rubova. Duž staza su postavljeni pojedinačni elementi vježbališta u vidu drvenih trupaca. Ovi tipovi staza izuzetno su posjećeni unutar park-šume, međutim, iste su slabo održavane, imaju malo pratećih vježbaćih sadržaja i elemenata, te će se izvršiti reparacija postojećih sprava i nadopuna novima. Planira se i izvedba adekvatne signalizacije i označavanja staza, kao  i sprava za vježbanje. Staze će biti značajno dodatno opremljene elementima vježbi sukladno kineziološkoj praksi određenih trkačkih dionica i razmaka te će predstavljati sadržaj koji je unaprijeđen i prilagođen svojim korisnicima na najbolji mogući način.

Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti projekta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a čiji je cilj održivo korištenje prirodne baštine kako bi se doprinijelo održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Share.

Leave A Reply