Podstanari na mukama: ‘Zezate me? Tražite 1500 kuna, a zatvorska ćelija je veća?! Gdje ću spavati? Jesti? Na WC školjki?‘

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Split je tijekom rujna bio jedan od najtraženijih gradova kad su u pitanju stanovi za najam, a osim domaćih, interes za najam u gradu podno Marjana imali su i inozemni posjetitelji, pokazuju to podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com. Njihova menadžerica Ivana Beljan kaže nam kako su cijene ipak nešto niže, pa se tako za najam splitskih stanova s površinom između 20 i 100 kvadrata tijekom rujna u prosjeku tražio oko dva posto manji iznos nego u istom mjesecu prošle godine.

– Tražene cijene najma splitskih stanova u rujnu su se kretale već od oko 250 eura mjesečno pa naviše. Njihov raspon dosta je širok, a ovisi o brojnim faktorima, poput lokacije, površine, uređenosti, stanja nekretnine…, pa su se shodno tome prosječne tražene cijene tijekom rujna kretale između 350 eura, koliko su u prosjeku oglašavani oni s površinom do 40 kvadrata, i 890 eura, koliko se u prosjeku tražilo za stanove s površinom između 80 i 100 četvornih metara.

Najmanje najamnine trenutačno se traže za sobe s kupaonicom, garsonijere te studio apartmane koji se u sezoni iznajmljuju za turizam, a takvi se objekti mogu naći već i povoljnije od 250 eura. Studenti koji žive sami uglavnom traže garsonijere ili manje stanove, ako stanuju s cimerima, na taj način dijele i troškove stanovanja, onda ipak biraju nešto veće stanove u kojima bi svatko imao svoju sobu – tvrdi Ivana.

Početak akademske godine obično je razdoblje kada potražnja za najmom doseže svoj vrhunac. No sama najamnina nije jedini izdatak na koji valja računati prilikom unajmljivanja stana, jer oglašivači nerijetko navode kako prvi mjesec najma uz samu stanarinu ponekad treba uplatiti i polog, koji najčešće iznosi jednu mjesečnu najamninu. Ako se stan unajmljuje preko agencije, provizija je također često u visini jedne rate uvećane za iznos PDV-a.

– Prilikom izračuna ukupnih mjesečnih troškova za najam stana, bitno je, osim samog iznosa najamnine, uzeti u obzir još i režijske troškove, pa je pri dogovoru s najmodavcem poželjno provjeriti i jesu li u dogovorenu cijenu najma uključene i režije ili se one plaćaju posebno – upozorava Beljan i dodaje kako koronavirus, zbog niza nepredviđenih situacija koje je izazvao, još od proljeća ove godine utječe na gotovo sve sfere svakodnevnog života, pa tako i na tržište nekretnina, a što se toga tiče ne odstupa niti tržište najma stanova.

– Bez obzira na to što u razdoblju prije početka akademske godine, odnosno u kolovozu i rujnu, nisu bile pokrenute izvanredne mjere te nije zabilježen velik broj zaraženih, doza straha zbog neizvjesnosti učinila je da dio studenata potragu za najmom stana stavi na stand-by. Promjena uobičajenog načina praćenja predavanja, točnije prelazak na online nastavu, te neizvjesnost u načinu njezina odvijanja u novom semestru ili akademskoj godini, nekim je studentima uzrokovala probleme u potrazi za stanovima, pa mnogi od njih sve do zadnjeg trenutka nisu znali hoće li rezervirati smještaj.

Negativna zbivanja ove su godine uvelike utjecala i na tržište najma stanova, prognoze za nastavak je kao i do sada teško predvidjeti, pa je i dalje nepoznanica kako će se cjelokupna situacija na tržištu odvijati u bližoj budućnosti, no sigurno je kako će ona, baš kao i posljednjih mjeseci, prvenstveno ovisiti o koronavirusu – mišljenja je Ivana.

Za one koji bi se poželjeli skrasiti u podstanarstvu na dulje vrijeme problem predstavlja to što se većina stanova iznajmljuje do početka iduće turističke sezone. U ponudi jedva da ima stanova na duže vrijeme, no kada se nešto i pojavi, takve nekretnine nestaju rapidnom brzinom jer je potražnja za njima iznad svih očekivanja.

Jasminka Biliškov, vlasnica agencije Biliškov nekretnine, ujedno i predsjednica Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK – Županijskoj komori Split, kaže da je to nešto što će se u budućnosti teško riješiti.

– Najmodavci preko ljeta očekuju turistički najam jer im se to više isplati i nisu što se toga tiče, nažalost, humani. Ako želite negdje ući na, recimo, tri godine, u Splitu ćete to teško moći. U ovom je trenutku više ponuda nego potražnja, a cijene su se neznatno spustile ili su tek malo pale. Smatram da bi uskoro trebale početi više padati, jer ljudi prilikom najma najviše gledaju cijenu.

Oni koji imaju novca, a takvih nema puno, traže nešto ekskluzivnije, poput toga da imaju masažnu kadu u kupaonici, podno grijanje, pogled… No većina ostalih kojima treba krov nad glavom, manje je zahtjevna, bitno im je da se smjeste i da stan ima kakvu-takvu toplinu. Trenutačno se najviše iznajmljuju manji stanovi od 50-ak kvadrata, s jednom ili dvije sobe u svim dijelovima grada, po cijeni od 300 do 500 eura – govori Jasminka.

Pregledom oglasa na društvenim mrežama zapazili smo mnoštvo negativnih komentara, bilo zbog visokih cijena ili zato što stanovi izgledaju kao iz doba Tita, što je jedna od rečenica koju ćete najčešće pročitati ispod oglasa. Stječe se dojam kao da Splićane nije pretjerano briga što iznajmljuju.

Jedan se stan svako toliko, u prosjeku, mjesec-dva, pojavi u Facebook grupi Tražim stan/Iznajmljujem stan Split, a glasi: “iznajmljujem garosnjeru 1500 kn”. Iako kad ih na prvu pogledate fotografije djeluju sasvim pristojno, malo boljim proučavanjem vidljivo je da se radi o veoma malom prostoru u kojem se u nekoliko kvadrata nalaze tek osnovne stvari za život.

– Je li ovo zajebancija, Ovo je garso fali njera, Zatvorska ćelija je veća, Di ću spavat? Na školjki?, Kuhanje s kauča, san snova, Ima WC školjka i uz to možeš radit tri radnje: jest, prat i vršit nuždu, Tri u jednom, sve pri ruci, Pari mi da je ovo bila neka trafika, Ovo pasu ne bi iznajmija – samo su neki od komentara razočaranih budućih podstanara.

– Prije nego što uđu u stan poželjno je da ga podstanari pregledaju i ne ulaziti u nešto što vide da im ne odgovara. Što se tiče najmodavaca koji iznajmljuju takve stanove, vi ne možete nekome zabraniti da ga on oglašava i to je svačije pravo – zaključuje Biliškov.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply