Poznati poduzetnik gradi najveći hotel u Splitu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Dok se na jednoj strani Žnjana uz more ruše bespravni ugostiteljski objekti iznikli proteklih desetak godina, na drugom kraju uvale, neposredno uz more, sve se praši od građevinskih radova, iskopa i radnika koji punom parom podižu temelje budućega najvećega gradskog hotela u Splitu.

Radi se o hotelu “Amfora Resort” koji niče na žnjanskom priobalju, a u svoju visoku kategoriju od četiri zvjezdice primit će prve goste u proljeće 2019. godine. Bit će to nakon cijelog desetljeća koje je prošlo u znaku gradnje manjih gradskih hotela u Splitu prvi veliki turistički smještajni objekt koji će značajno obogatiti ukupne hotelske kapacitete u gradu.

U godini kada se Split okitio šampionskom titulom hrvatskog turizma s respektabilnih dva milijuna turističkih noćenja i popularnošću na kojoj mu mnogi zavide, ni u danima najveće euforije zbog tih turističkih rezultata nitko ozbiljan nije zaboravio napomenuti kako najvećem jadranskom gradu kronično nedostaje kvalitetnih velikih gradskih hotela.

Podsjetimo, Split je na krilima obiteljskog smještaja koji već nudi više od 17 tisuća postelja napravio veliki turistički iskorak, dok je u hotelskim kapacitetima još uvijek daleko od onoga što bi ga svrstalo u ozbiljne europske gradove za kratki odmor ili kongresni turizam. A sada se počinje i ta slika mijenjati.

Zagrebačka tvrtka “Plavi safir”, u vlasništvu splitskog poduzetnika Zvonka Kotarca, dobila je građevinsku dozvolu za hotelski projekt arhitekta Emila Šverka koji će biti smješten u prvom redu obale uz Šetalište Ivana Pavla II. na Žnjanu, te prateći rezidencijalni objekt po projektu Nene Kezića.

– Praktično smo taj projekt počeli prije 15 godina, ali su se mijenjali planovi i na kraju smo došli u fazu da smo prije ljeta ishodili pravomoćnu građevinsku dozvolu. U rujnu smo počeli s radovima, trenutačno su iskopi završeni skoro 80 posto, a idućeg tjedna počinju betonski radovi. Hotel će biti kategorije četiri zvjezdice i imat će 207 soba, kongresnu dvoranu od 500 metara četvornih, restorane, kafiće i sve prateće sadržaje za hotel visoke kategorije. Wellness je na 1,5 tisuća metara četvornih, a gostima će na raspolaganju biti i tri bazena, od kojih će jedan imati mogućnost zimi biti zatvoren staklenom stijenkom. Druga dva bazena su vanjska sa staklenom fasadom prema moru – priča nam Zvonko Kotarac o projektu budućeg hotela koji će kapacitetima smještaja više od 500 gostiju nadmašiti sve ostale koji trenutačno rade u Splitu.

Vrijednost radova na samom hotelu je oko 21 milijun eura, a uz hotel će biti izgrađen još jedan objekt s 27 rezidencijalnih apartmana, koji će biti hodnikom povezani s glavnom hotelskom zgradom. Ukupna investicija u oba objekta je oko 26 milijuna eura, a u hotelu će raditi 80 stalno zaposlenih, u sezoni još 40 sezonaca, ukupno 120 djelatnika.

– Financiranje je osigurano i novac je raspoloživ, a investitor je naša tvrtka “Plavi safir” u koju planiramo izdvojiti samo hotelijerski dio posla. Hotel planiramo otvoriti u travnju 2019. godine. Interes poslovnih partnera iz svijeta za poslovnu suradnju je zaista velik jer takvih hotelskih objekata Splitu nedostaje. Radi se o velikim hotelskim lancima koji su zainteresirani za model upravljanja hotelom ili franšize. Nakon razgovora s njima, kad vidimo konkretne brojke i njihove poslovne planove, odlučit ćemo o tome. Otvoreni smo za sve opcije. Nikada nismo imali takav interes stranih partnera za “Atrium” kao što je sada za hotel koji tek gradimo – naglašava Kotarac.

– Čak 75 posto soba u hotelu imat će balkon s pogledom na more, a rezidencijalni dio bit će plasiran na tržište na isti način kao i hotel i imat će svu hotelsku uslugu. U samom hotelu imamo samo šest apartmana od po 60 metara četvornih, a u drugom objektu bit će apartmani od 30 do 100 metara četvornih. Na vrhu objekta je sunčana terasa s bazenom od 25 metara. Hotel će imati prizemlje i osam katova. To će promijeniti sliku Žnjana na bolje. Čini nam se da je to ispravan put urbanizacije Žnjana – kaže Kotarac.

Prema današnjim parametrima poslovanja, planiraju vratiti investiciju za 12 godina ili kraće. S druge strane, naglašavaju kako imaju veliko iskustvo u građenju i mogu kontrolirati troškove.

Inače se takve investicije vraćaju u 12 do 15 godina, a investicija po sobi je na razini europskog prosjeka od oko stotinu tisuća eura. Puno pratećih sadržaja opterećuje cijenu, ali daje na kvaliteti na kojoj se, kažu, na takvoj lokaciji ne smije štedjeti.

Preuzeto sa: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: