Predstavljena akcija “Očistimo grad“, kazne za ilegalno odlaganje trenutno manje od troška odlaganja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gradonačelnik Ivica Puljak danas je predstavio akciju “Očistimo grad“ koja ima za cilj pokupiti otpad po gradskim kotarevima, ali i educirati građane. Akcija će trajati mjesec dana, a svi kotarevi će se obići po dva puta.

Kako je najavljeno, temeljito će se očistiti prvo područje oko kontejnera, zatim svi deponiji na javnim površinama. Također, što se tiče deponija na privatnim površinama, u dogovoru s privatnicima, riješit će se i taj problem.

– Svjesni smo da Split može biti čist i uredan grad jedino ako u tom sudjeluju svi građani. Pozivamo građane da nam ukažu koji to prostori nisu čisti. Također, pozivamo ih da uvijek paze na red i čistoću.“ poručio je Puljak.

U sklopu ove akcije otvorena je i posebna adresa elektroničke pošte ocistimograd@cistoca-split.hr, te je angažiran i poveći broj tehnike i ljudi.

– Početkom kolovoza bi trebalo proraditi reciklažno dvorište za građevinski otpad u Kaštel Sućurcu i time će svim građanima biti omogućen dovoz velikih količina građevinskog otpada. Nakon toga ne može postojati nikakvo opravdanje za odlaganje otpada na javnim površinama.“, najavio je Lukša Regjo, direktor splitske Čistoće.

Kazne za prekršitelje

– Nije nam namjera kažnjavat građane, nama je namjera da grad držimo čistim. U prvoj fazi koja sada kreće, očistit ćemo grad. Istovremeno ćemo educirati građane na koji način mogu odlagati otpad propisno. Ako se nakon toga ne bude držao red, mi se ne bojimo kažnjavati. Svima ćemo pružiti priliku na početku da očistimo grad.“, poručio je Puljak.

Na koferenciji su pozvali građane da se ne boje anonimno prijaviti sve koji ilegalno odlažu otpad.

– Kazne su zakonom definirane i nažalost, smiješnih 250 kuna. Pozivamo nadležne za razmotre izmjenu zakona tako da jedinice lokalne samouprave mogu strožije kažnjavati jer nije normalno da je kazna jeftinija nego trošak odlaganja.“, poručuje zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević.

 

Share.

Leave A Reply