Pripremite gas-maske: kreće sanacija Karepovca, smrdit će za poludit

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prva faza sanacije Karepovca, teška 84 milijuna kuna, kreće sredinom idućeg tjedna. Izvodit će je tvrtke “G.T. Trade” iz Splita i “Eurco” iz Vinkovaca. Rok završetka ugovornih radova je 30 mjeseci od dana uvođenja izvođača radova u posao.

Kao što smo prošli tjedan najavili, na Karepovac je stiglo dvadeset velikih strojeva, dampera, buldožera, bagera, s kojima će se vršiti prva faza sanacije splitskog odlagališta otpada.

– Ono što ste vidjeli je prva faza, doprema i mobilizacija strojeva. Radi se o masovnoj mehanizaciji i želimo sugrađanima pokazati da ovaj posao shvaćamo ozbiljno te da ga želimo kvalitetno i u zadanom roku odraditi – ističe Arsen Zoran Tonšić, prokurist tvrtke “G.T. Trade”. Međutim, sanacija još uvijek službeno nije započela, već se trenutno odvija faza pripreme početka radova.

– U ovom trenutku čekamo da se odradi pravna, građevinska i birokratska procedura koju vrši investitor prema svim nadležnim tijelima, a tek kada se ta papirologija riješi možemo krenuti s radom. Tako je kod svakog gradilišta, međutim ovo je malo veće, zato je potrebno nešto više vremena. Kasnije, kada krenu radovi, očekujemo da će sve proći bez većih problema i neželjenih situacija – kazao je Arsen Zoran Tonšić.

Direktor komunalne tvrtke “Čistoća”Miroslav Delić najavio je da su spremni za početak sanacije te da očekuje nesmetan rad izvođača radova i djelatnika komunalne tvrtke, koji će nastaviti sa svakodnevnim operativnim poslovima.

– Treba se održati i još jedan operativni sastanak između “Čistoće” i nas, izvođača radova, na kojem ćemo iskoordinirati svakodnevne operativne poslove komunalne tvrtke i našu dinamiku radova na Karepovcu – ističe prokurist tvrtke “G.T. Trade” te napominje kako bi uskoro, sa samim početkom radova na prvoj fazi sanacije, trebala započeti najgora faza za sugrađane koji žive u blizini splitskog odlagališta.

– Najružniji dio za građane Splita uključuje premještanje dijela otpada i potrajat će kroz prvu polovinu zadanih rokova. Taj najgori dio ujedno je kostur cijele sanacije, tako da je sve nakon toga puno lakše. Nama nije prednost što radimo u zimskom periodu, ali je zato prednost građanima, tako da će manje biti utjecaja neugodnih mirisa. Kazao sam više puta da je ovo kompleksna priča te da će sve iduće faze biti puno jednostavnije nego ova – napominje Tonšić, koji je posebno istaknuo da moli sugrađane za maksimalno strpljenje.

Buka i neugodni mirisi iduće dvije i pol godine bit će svakodnevica stanovnika Kile, Mejaša, Kamen-Šina, Dračevca, Kučina, Mravinaca i drugih okolnih kvartova i mjesnih odbora, no, nakon više od 40 godina udisanja neugodnih mirisa potrebno je izdržati još neko vrijeme dok okolni stanovnici ne dočekaju dan kada će ujutro udahnuti čist zrak.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: