Problem splitskih stanova za mlade: Evo što kažu kandidati za gradonačelnika kako bi to riješili

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Cijene stanova u Splitu vrtoglavo rastu. U novogradnji četvorni metar stoji i nekoliko tisuća eura. Koliko god bile cijene visoke, stanovi se prodaju. No mlade se obitelji teško odlučuju na kupnju i prisiljene su živjeti u podstanarstvu. HRT je pitao dvojicu kandidata za gradonačelnika Splita kako bi riješili gorući problem stanova za mlade.
O mukama splitskih podstanara čak je i predstava nastala. I nije komedija. “55 kvadrata”. U toliko se kvadrata ljeti zbije nekoliko generacija, kad se pred hordama turista podstanari isele iz unajmljenih stanova i vrate roditeljima.
Plaće hrvatske, cijene stanova europske. Štoviše, Split je treći u Europi po cijenama nekretnina. Četvorni metar novogradnje stoji i više od 4000 eura. Najveći ceh divljanja cijena plaćaju mladi.
Evo kako bi gorući problem – stanove za mlade – riješila dva kandidata za splitskog gradonačelnika. Centrov Ivica Puljak gradio bi stanove za dugoročni najam. Dvije lokacije – na Brdima i Šinama – već su u igri.
– Na kojima bi za godinu dana sagradili stanove, a druga lokacija je Korešnica 1400 stanova i infrastruktura i vrtići uz to i Kopilica, kaže Ivica Puljak, kandidat Centra za gradonačelnika Splita.
S istim lokacijama barata i HDZ-ov nestranački Zoran Đogaš jer u Splitu, zbog zemljišnih i imovinskopravnih problema, grad baš i nema mnogo izbora.
– Uz korešnicu naša ideja je i Kopiliica, tu bi bilo 400-tinjak stanova, infrastruktura je već dovedena, kaže Zoran Đogaš, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Splita.
Uz poznati APN-ov POS-ov model izgradnje, šansu za nove stanove vidi u Europskim igrama 2027.
– Gdje bi se povukla europska sredstva, izgradnja naselja za sportaše i to ostane nama, ističe Đogaš.
– Stanovi za dugoročni najam su odličan izbor jer mladi dugoročno mogu iznajmiti dok ne riješe svoje pitanje, kaže Puljak.
A dok s riječi ne prijeđemo na djela, mladi radno sposoban splitski tridesetogodišnjak i dalje će u dječjoj sobi u roditeljskom domu snivati o vlastitom. Ili će ga gradit u nekoj drugoj zemlji.

Share.

Leave A Reply