PROBOJ KORONE U SPLITSKI DOM Izvidi još traju, vještačenjem će se pobijati nalazi inspekcije ministarstava?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

I dalje traju izvidi oko događaja u Domu za starije i nemoćne u Splitu u kojem je od posljedica zaraze korona virusom preminulo 18 korisnika, potvrđeno nam je u Državnom odvjetništvu u Splitu.

Kako neslužbeno doznajemo, sve je izvjesnije da se bez nekog vještačenja neće ići u istragu. Vještačenje bi trebalo pokazati je li bilo uzročno-posljedične veze između onoga što odgovorni nisu poduzeli, a trebali su, i smrti velikog broja korisnika starije životne dobi i ozbiljno narušenog zdravlja.

Kao što je poznato, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku poslali su svoje inspekcije u splitski Dom nakon što je početkom travnja došlo do prodora korona virusa i evakuacije cijelog jednog kata ustanove.

Izvješća su duže vrijeme bila nedostupna javnosti, a kada su konačno objavljena ispalo je da je sve obavljeno po pravilima struke i da nema ničije odgovornosti za prodor virusa u ustanovu i 18 mrtvih.

Nakon izbijanja afere, policija je po nalogu državnog odvjetništva izuzela mnogobrojnu dokumentaciju te obavila razgovore sa svim relevantnim osobama, no nisu utvrdili da postoji sumnja u počinjenje kakvog kaznenog djela. Državnom odvjetništvu poslali su izvješće, a ne kaznenu prijavu. Već tada je bilo jasno da će se kad-tad cijeli slučaj morati dati na vještačenje kako bi se potvrdili ili opovrgli nalazi inspekcija dvaju ministarstava.

Cijela ova priča ima i političku dimenziju budući da se radi o ustanovi kojom upravlja Županija splitsko-dalmatinska. Dom vodi HDZ-ovac Ivan Škaričić, bivši gradonačelnik Omiša, a njegovo postavljanje na čelo ustanove u javnosti je percipirano kao političko uhljebljivanje zaslužnih kadrova.

U njegovu obranu je stao i premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković, a nalazi inspekcija ministarstava koje vode HDZ-ovci skinuli su s njega bilo kakvu odgovornost. Prvih dana nakon prodora korone u Dom čule su se kritike zaposlenika o tome kako epidemiolozi nisu promptno reagirali na pozive iz ustanove i kako unatoč traženju nisu osigurani zaštitni materijal i oprema, no o tome u izvješću inspekcije ni traga, ni glasa.

izvor: dalmatinskiportal.hr

Share.

Leave A Reply