‘Promet‘ obnovio vozni park s 24 nova autobusa. Vozač Teo Bulić: “Više u u garaži nemate autobusa da nema klimu i automatski mjenjač!”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gradski prijevoznik “Promet” obnovio je svoj vozni park s 24 nova autobusa koji su sufinancirani sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, i to 80 posto, dok su ostalo vlastita sredstva.

Radi se o isporuci prve tri grupe autobusa (ukupno šest grupa 47 autobusa), sljedećih modela: osam solo gradskih niskopodnih autobusa MAN Lions City, osam solo gradskih poluniskopodnih autobusa IVECO Crossway LE, te osam prigradskih autobusa MERCEDES Intouro, koji su svečano prezentirani ovog četvrtka na Poljudu.

– Ovo je sjajna stvar za tvrtku “Promet” i grad, ali i za 20 gradova i općina na kojima obavljamo prijevoz. Prije tri i po godine prosječna starost voznog parka bila je 14,5 godina, a idući mjesec ćemo imati 4,5 godina prosječnu starost, onda je suvišno išta dodatno govoriti. Vrijednost ovog projekta je oko 109 milijuna kuna s PDV-om. Preostale grupe zglobnih i mini autobusa očekujemo tijekom kolovoza, sukladno ugovorima koje smo potpisali.

Danas vidimo nove prigradske autobuse, klasične gradske solo autobuse i kombinaciju gradskih i prigradskih autobusa, svi naručeni s namjerom, odnosno potrebama na terenu – rekao je Miroslav Delić, direktor “Prometa”, dok je prezentirao medijima nove autobuse. Prema modernim standardima svi autobusi imaju rampe za osobe s invaliditetom.

Krenulo se i s implementacijom sustava e-ticketing u svih 155 autobusa. U jedan dio autobusa je već sustav ugrađen, a od ponedjeljka počinje zamjena starih karata za umirovljenike, učenike i neke druge povlaštene kategorije kako bi do jeseni zamijenili najveći broj karata jer ih tada očekuje najveći udar vezan za učenike i studente, koji će svi morati promijeniti svoje pokazne.

– Mi u “Prometu” smo proteklih godina radili pretvorbu firme iz jedne od najgorih gradskih tvrtki pred stečajem u jednu od najboljih gradskih tvrtki. Gledajući dalje, troškovi goriva su porasli znatno, za čak 60 posto, a mi za sada izdržavamo. Hoće li se cijene karata dizati, ovisi o našim suvlasnicima i sufinanciranju od općina i gradova.

Ljetni vozni red smo uveli i pojačali linije koje vode do kupališta. Imamo dodatne zahtjeve iz nekih gradova za dodatnim linijama, pa to usklađujemo. Naši vlasnici s kojima imamo potpisane ugovore su ti koji diktiraju tempo, pa ako je netko spreman sufinancirati uvođenje neke nove linije i dodatnih polazaka, mi smo spremni. Naši zadnji polasci su oko 23.30 – objasnio je Delić, napomenuvši da rade i na projektu nabave električnih autobusa, te su studije pri kraju, a čim bude prilike prijavit će se na EU fondove.

Novi autobusi zaista djeluju uredno i moderno. Vozač Teo Bulić s 23-godišnjim stažem u “Prometu” nije krio zadovoljstvo.

– Autobusi su O.K., prati se tehnologija. Više u “Prometu” nemate autobusa u garaži da nema klimu i da nema automatski mjenjač. U odnosu na one stare autobuse razlika je velika. Snaći ćemo se i s rampama za osobe s invaliditetom bez problema, kao i do sada – oduševljen je Bulić, koji će s kolegama već za koji dan sjesti za volan novih autobusa na njihovim redovnim linijama.

Share.

Leave A Reply