PROMJENE U SPLITSKIM ŠKOLAMA Zbog korone će nastavni sat trajati kraće?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dana 26. kolovoza 2020. godine u prostorima Osnovne škole Pujanki održan je sastanak Aktiva ravnatelja osnovnih škola grada Splita na temu: Početak nastavne 2020./2021. godine – Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.

Uz ravnatelje osnovnih škola, sastanku su nazočile i ravnateljice dječjih vrtića Splita, a na sastanak su radi stručne podrške pozvani i predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje i predstojnik podružnice Split Vlade Matas, dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Splita zamjenik gradonačelnika Nino Vela, te zamjenica načelnika pročelnica Marina Protić. Također, u ime Grada su na sastanku sudjelovali predstavnici resorne službe voditeljica Odsjeka za prosvjetu i tehničku kulturu Višnja Mikulić s kolegama, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita Mate Omazić i zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš. Cilj sastanka bio je ujednačavanje primjene mjera u svim ustanovama uz uvažavanje svih važećih uputa i propisa radi pripreme nove pedagoške godine, za što se konzultacije i radni sastanci odvijaju cijeli kolovoz.

– Osnovne škole će tijekom idućeg tjedna izraditi Program organizacije odvijanja nastave za vrijeme trajanja pandemije COVID-19, sukladno Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. O izrađenim programima rada, te o poduzetim mjerama i aktivnostima, škole će upoznati Grad Split, kao i djelatnike škola i roditelje učenika. Također, u drugom polugodištu prošle nastavne godine, Grad Split je omogućio svim osnovnim školama s područja Splita nabavku potrebnih dezinfekcijskih sredstava. Do početka nove nastavne godine škole će dopuniti potrebne količine istih – poručili su iz gradske uprave.

Stožer Civilne zaštite Grada Splita će uputiti jedinstvene upute vezano za početak rada u školama u novoj školskoj godini 2020./2021. sukladno zaključcima Aktiva ravnatelja radi ujednačavanja mjera te pripreme djece i roditelja za početak školske godine, te organizacije radnih kolektiva škola za prihvat djece i izvođenje nastave sukladno Uputama koje su zajedno objavili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

– Grad Split će za učenike predmetne nastave za koje se preporuča nošenje maski u školama, od 5. do 8. razreda, za početak nastave osigurati po 2 dvoslojne perive maske, te pratiti potrebe za dodatnim količinama tijekom odvijanja nastave. Također, osigurat će se perive dvoslojne maske i za djelatnike škola i dječjih vrtića – naveli su.

Aktiv ravnatelja osnovnih škola Grada Splita uputit će Ministarstvu znanosti i obrazovanja prijedlog za skraćivanjem trajanja nastavnog sata na 40 minuta zbog potreba odvijanja nastave u novim okolnostima, radi dezinficiranja i prozračivanja učionica i radnih prostora. Obzirom na činjenicu da je Grad Split visoko urbanizirano područje koje obuhvaća 13.789 učenika u osnovnim školama nužno je pristupiti izradi uputa i protokola za svaku od 29 osnovnoškolskih ustanova sukladno njihovim specifičnostima, ali s jednakim ciljem uspostave mjera koje će maksimalno pridonijeti funkcioniranju škola na način da se nastava odvija u školama.

Grad Split osnivač je 28 osnovnih škola i Centra za autizam, od kojih je za novu školsku godinu 8 škola bilo spremno obzirom na prostorne kapacitete za rad u 1 smjeni, 19 škola za rad u dvije smjene, a 2 škole za rad u tri smjene. Sukladno donesenim epidemiološkim uputama i preporukama za organizaciju nastave u novim okolnostima bit će nužno organizirati rad u smjenama različit od dosad planiranoga, a sve u cilju zaštite djece te zaposlenika.

– Detaljni programi rada svake od pojedinih škola bit će poznati do konca sljedećeg tjedna, o čemu će roditelji biti obaviješteni iz matične škole djeteta, a najvažnije upute bit će oglašene na web stranici škole. Dječji vrtići upute za roditelje objavit će 27. kolovoza na web stranicama ustanova – poručili su iz gradske uprave.

izvor: dalmatinskiportal.hr

Share.

Leave A Reply