Ravnatelje splitskih škola šokirale uplatnice za struju: ‘Ove godine poskupljenje iznosi 130 posto!‘ A što će tek biti kad dođe zima… Apelira se na štednju

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hrvatsku je već dobrano zahvatilo značajno povećanje cijena energenata, prvenstveno plina i električne energije, a kako stvari stoje, svi ćemo tek osjetiti još snažniji udar po džepovima s kojim već muku muče brojni poduzetnici.

Znatno poskupljenje električne energije nije zaobišlo ni škole ni vrtiće, odnosno njihove osnivače Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, pa se strepi od zimskih mjeseci kada će se u odgojno obrazovnim ustanovama morati paliti grijanje.

Ravnatelji splitskih srednjih škola već su dobili uplatnice s dvostrukim iznosima troškova električne energije, a negdje čak još većim.

– Imamo zadnje poskupljenje od 130 posto – kazala nam je Ankica Kovač, ravnateljica splitske V. gimnazije “Vladimir Nazor” nakon konzultacija s računovotkinjom. Zgradu dijele s IV. Gimnazijom “Marko Marulić”, pa će račun za struju, kao i do sada, podijeliti, ali u pitanju je enorman skok cijene – lanjskog svibnja struju su platili 7000 kn, ovoga dvostruko više, a sada ih je u lipnju zatekao račun od šesnaestak tisuća kuna.

– Pritisci sa svih strana… A što ćemo? Nekako ćemo izdržati – rekla nam je Dobrila Gotovac Stipaničev, ravnateljica I. gimnazije također potvrdivši dvostruko veći iznos kuna koje škola sada troši na struju zbog čega se već pribojava sezone grijanja. Ako im je račun prošlog svibnja iznosio oko 5000 kuna, sada je dvostruko veći. U lipnju i dvanaestak tisuća kuna. Zgradu inače dijele s II. gimnazijom…

– Lani smo u svibnju i lipnju imali račune od 11.100 kn i 11.500 kn, a ove godine 21.500 kn i 22.500 kn. Znači povećanje je 100 posto – govori nam Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole. U istoj zgradi nastavu pohađaju i učenici splitske Komercijalno-trgovačke škole, no spomenuti iznos odnosi se samo na Turističko-ugostiteljsku školu (dijele račun 60:40 posto u njezinu korist), pa je ukupan trošak struje na toj adresi još i veći.

– Cijene su skočile, čak 12 milijuna kuna imamo više troškova u odnosu na prošlu godinu kada su u pitanju stavke za električnu energiju i lož ulje. Još smo tijekom svibnja i lipnja poslali dopise ravnateljima škola na području županije čiji smo osnivači, da su dužni racionalno raspolagati s energentima, da pripaze na svaki detalj, od nepotrebnog zagrijavanja prostorija u kojima nema nastave, do gašenja svjetala koja nisu nužna za rad.

Svakako ćemo od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražiti pomoć da nam se povećaju decentralizirana sredstva, ili ćemo morati sami posegnuti u županijski proračun – kazao nam je Tomislav Đonlić iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

Potez na koji se odlučuju mnogi je energetska obnova škola i vrtića, kao i projekti vezani uz obnovljive izvore energije. Grad Split je tako objavio kako će instalirati integrirane fotonaponske elektrane na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada: deset osnovnih škola, tri dječja vrtića te košarkaškoj dvorani na Gripama, a sve u cilju kako bi se povećala proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno sunčeve energije.

Sve će se to napraviti u sklopu projekta “SuSTainable – Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije”. Objekti na kojima je planirana instalacija integriranih fotonaponskih elektrana su: osnovne škole Brda, Gripe-Lokve, Kamen-Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive-Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan-Pazdigrad i Žrnovnica, dječji vrtići Mala sirena, More i Ružmarin te košarkaška dvorana KK Split.

Na taj će način Grad Split povećati instalirane kapacitete obnovljivih izvora energije na javnim objektima u svom vlasništvu, a objekti će ostvarivati značajne uštede u potrošnji električne energije.

Nedavno je dovršena energetska obnova Osnovnih škola Mertojak i Pojišan te Dječjeg vrtića “Mandalina”, a u sklopu programa ELENA, koji je u potpunosti financiran od strane HABOR-a ide se na povećanje energetske učinkovitosti za OŠ SPLIT 3, DV “Gariful” na Mertojaku, a navedenim objektima trebao bi se priključiti i DV “More” na Blatinama koji se nalazi u jakom lošem stanju.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply