Razmjena iskustava i buduća suradnja na području kulture, znanosti i obrazovanja između Splita i Pule

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gradonačelnik Ivica Puljak sa svojim zamjenicima Bojanom Ivoševićem i Antoniom Kuzmanićem sastao se danas s gradonačelnikom Pule Filipom Zoričićem i njegovim suradnicama Anjom Ademi i Ivanom Mohorović.

Prvi je ovo službeni posjet jednog izabranog gradonačelnika Pule Splitu u novijoj povijesti, ali je ovo i prvi službeni susret gradonačelnika Puljka u Gradskoj upravi otkako je preuzeo mandat.

Novi pulski gradonačelnik dužnost je preuzeo 4. lipnja, pa su za početak Puljak i Zoričić razmijenili iskustva o prvim danima svojih mandata. Gradonačelnici i njihovi suradnici razgovarali su o razmjeni iskustava u primjerima dobre prakse, primjerice u EU projektima u kojima je Split uspješan, ali i o Sustavu javnih bicikala koji u Puli ne funkcionira, dok su Splićani svoj izvrsno prihvatili i svakodnevno koriste.

– Jako mi je drago što u prvu službenu posjetu Gradu Splitu mogu dočekati kolegu Filipa Zoričića, pulskog gradonačelnika, porijeklom Splićanina. Razgovarali smo o brojnim zajedničkim temama i budućoj suradnji na područjima kulture, znanosti i obrazovanja – rekao je gradonačelnik Puljak.  

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić rekao je kako je za njega službeni posjet rodnom gradu posebno emotivan trenutak, a kako je u netom završenoj kampanji za gradonačelnika puno napadan upravo radi Splita: – Split je moj grad za kojeg me vežu brojne uspomene, iz Geta sam otišao s 18 godina. Naša inicijalna želja je da nas spaja Marko Marulić, otac hrvatske književnosti posebno u ovoj godini kada se obilježava 500 godina od prvotiska „Judite“. Važna nam je potencijalna suradnja splitskog i pulskog Sveučilišta, Marulićeve splitske Gimnazije i pulske Gimnazije, kao i Istarskog narodnog kazališta s Hrvatskim narodnim kazalištem u Splitu.

Oba su gradonačelnika izrazila sigurnost u buduću dobru suradnju, dajući si zadatak da spajaju gradove i ruše predrasude. – Oba tima čeka puno posla, no mislim da možemo mijenjati politiku i javni diskurs, stvarati građansko društvo koje prihvaća svakog pojedinca i njegovu slobodu – zaključio je Zoričić.  

Share.

Leave A Reply