Roditelji ogorčeni na mjere u školama, naročito im smeta što nastavnici proizvoljno koriste klime: Djeca nam se s nastave vraćaju iscrpljena i umorna

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Raste broj roditelja čija se djeca iz škole ovih dana vraćaju blijeda, iscrpljena, oznojena i bezvoljna, proklinjući koronu, maske i druge epidemiološke mjere.

Čini se kao da sve prate i temperature koje se u Splitu i ovog tjedna drže iznad 30 stupnjeva Celzijevih, nikome ne čineći uslugu.
Kako nezadovoljstvo prelijeva čašu, tako sve češće možemo čuti o primjerima provođenja mjera koji u pitanje dovode dobrobit djece, a među takvima je i iskustvo dijela učenika iz OŠ “Ravne njive – Neslanovac”. Tamo su, kako doznajemo od jedne majke (podaci poznati redakciji), umjesto da se potraži zaklon u hladu, “zvizdan” iskoristili za odrađivanje duplog sata nastave iz – tjelesnog.

TJELESNI NA ‘ZVIZDANU’

– Ne razumijem kako je, pored prostrane školske dvorane, pametnije djecu poslati na igralište, bez trunke hlada, da odrade dupli sat skakanja u 15 sati – požalila nam se majka jedne osmašice, koja se tog dana, kaže, iz škole vratila “blijeda i napola dehidrirana”.

– Muž je poludio kad ju je ugledao! Rekao je da je više nećemo puštati na tjelesni, da ćemo nabaviti ispričnicu ako treba. Nikoga ne želim napadati i svjesna sam da se nikome nije lako snaći, ali negdje se mora povući granica. Dijete mi se iz dana u dan vraća kući s glavoboljom i umornije nego ranije, jer po cijele dane diše u tu masku, a ne daju im ni klimu upaliti, i to u ostakljenoj učionici okrenutoj na jug – govori nam ova majka, ističući kako za nastalu situaciju krivi politiku koja nije sagledala cjelokupan interes djece.

Da se klime u učionicama pale i gase prema nahođenju nastavnika, nevezano za epidemiološke mjere, potvrdio nam je Miljenko Bitanga, ravnatelj spomenute škole, ističući kako će slijedom ove informacije ukinuti dupli sat iz nastave tjelesnog odgoja.

– Blok-satovi imaju svoju prednost zbogu smanjene interakcije između nastavnika i učenika, ali možda za tjelesni to i nije najsretnije rješenje. Pobrinut ću se da se to ne ponovi. Iako je korištenje dvorane malo komplicirano, svakako ćemo je početi koristiti od idućeg tjedna – kazao je Bitanga.

Iako smo još prošlog tjedna pisali o mogućnosti korištenja klime u školama, navodeći primjer majke učenika OŠ “Pujanki”, koja se, ogorčena uvjetima u kojima njezin sin pohađa nastavu, potrudila ishoditi pozitivan odgovor nadležnog Ministarstva, u našem gradu još ima škola koje svojim polaznicima tu olakotnu okolnost u ovoj izazovnoj situaciji uskraćuju. Među njima je OŠ “Split 3”, čiji ravnatelj nije bio dostupan za razgovor, a koju pohađa petaš, čija majka također ne krije nezadovoljstvo.

– Ovo je teror! Neodgovorno je i neozbiljno postupanje Ministarstva koje školske djelatnike, djecu i nas roditelje drži taocima. Ove klime su mi potpuna nepoznanica – za pojašnjenje sam se obratila svim institucijama, ali odgovor još nisam dobila, osim nedorečenog odgovora Stožera – ističe još jedna majka koja nas je zamolila da joj zaštitimo identitet, dodavši da su podjele u društvu oko ove teme sve dublje.

– Moj sin kao kronični bolesnik ne bi trebao nositi masku, ali on se nije htio razlikovati od druge djece. Međutim, kako se iz škole vraća zadihan i sve više kašlje, pristao je na kompromis u vidu plastičnog vizira, no neka su ga djeca iz razreda već upozorila da time moguće narušava njihovo zdravlje – dodaje ova majka.

POHVALE ZA OŠ ‘SPINUT’

I dok neke škole muku muče s klimom, druge s izlaskom na veliki odmor, treće s maskama, a četvrte sa svim od navedenog, ima i onih kojima su ove priče strane. U OŠ “Spinut” tako, uz pridržavanje svih mjera, učenici na nastavi sjede bez maski, u klimatiziranim učionicama, izlazeći na dvorište za vrijeme velikih odmora od dana kada je ista preporuka izdana.

Privilegij je to koji im je, kod organizacije nastave, a zahvaljujući dovoljnom broju kvadrata i dobroj volji, priuštila ravnateljica Sanja Čagalj, koja nam je kazala kako nju roditelji zovu da bi pohvalili njezine napore.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply