Spaladium Arena: Velika pobjeda Grada Splita na Vrhovnom sudu RH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Ostvarili smo veliku pravnu pobjedu u slučaju Spaladium Arene. Vrhovni sud RH odbio je kao nedopušten zahtjev austrijskih banaka za reviziju prijašnjih presuda Trgovačkog suda i Visokog trgovačkog suda u Zagrebu. Dakle, dvije inozemne banke definitivno su izgubile spor oko arbitražne presude iz 2016. godine s kojom su preko 100 milijuna eura obveza namjeravale prebaciti s propalih građevinskih tvrtki na proračun Grada Splita“, rekao je gradonačelnik Ivica Puljak na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je javnost, zajedno s odvjetnikom Krunom Peronjom i prof. Dejanom Kružićem, izvijestio o presudi Vrhovnog suda Republike Hrvatske u slučaju nikad dovršenog sportsko-poslovnog kompleksa u Lori.

„Pred tri dana dobivenom odlukom Vrhovnog suda iscrpljeni su svi redovni i izvanredni pravi lijekovi, a što znači  da je arbitražni pravorijek pravomoćno i konačno – poništen. U ime građana Splita koristim prigodu da se zahvalim na silnim trudima, koje je u iznimno uspješno vođenje spora za poništenje arbitražne odluke, uložio naš zastupnik, odvjetnik Peronja. Također, zahvaljujem i na pomoći koju je na dobrobit grada pružio uvaženi profesor Kružić. Time je otklonjena opasnost da se na teret građana i gradskog proračuna svali obveza teška više od 100 milijuna eura“ – poručio je gradonačelnik.

Sa nekoliko rečenica nadovezao se prof. Kružić kazavši kako pravni uspjeh Grada Splita sa sobom nosi i značaj nacionalne razine.

„Ovo je veliki dan za grad. Ovo je iznimno velika pobjeda. Kamo sreće da su neki drugi arbitražni postupci, a u kojima je sudjelovala Republika Hrvatska, ostvareni ovakvi rezultati. Spoznaje, na žalost, kazuju da su dosadašnje arbitraže sa inozemnim elementom, slabo završavale po Republiku Hrvatsku. Time je ovaj uspjeh značajan ne samo za grad Split, nego i za državu“, konstatirao je Kružić. Pravomoćno je, pojasnio je dalje Kružić, otklonjena pogibelj u visini gotovo polovice godišnjeg gradskog proračuna, a oni koji su napisali arbitražni pravorijek tu su pogibelj nezakonito nametnuli gradu i građanima. Zadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda izrazio je i Kruno Peronja, pravni zastupnik Grada u sporu.

Konferenciji su nazočili i zamjenici gradonačelnika Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić te Maja Đerek, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu.

Share.

Leave A Reply