Spašavaju nas Poljaci, Česi i Nijemci; turistički srpanj u Splitu i Županiji premašio sva očekivanja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Turistička sezona se dobro zahuktala. Ne treba gledati u eVisitor; ta vidi se to golim okom. Gužve su na cestama, centar Splita u večernjim satima vrije od furešta i domaćih na godišnjim odmorima, a plaže od Marine do Makarske rivijere pune su kao šipak. A sad evo i glavne brojke: gostiju je, u odnosu na lani, znači, od 1.1. do 22. 7. 2021., čak 4 200 000 više.

Što se tiče Splita, najvećega dalmatinskog grada, stvari stoje ovako.

– Trenutačno u Splitu boravi više od 14.000 turista, a prema podacima sustava eVisitor na području Splita od početka srpnja do danas ostvareno je 67.600 turističkih dolazaka i 254.000 turističkih noćenja, što je porast od 94 posto u dolascima i 80 posto u noćenjima u odnosu na 2020. godinu. Najveći broj turističkih noćenja ostvaren je s ovih emitivnih tržišta: Poljska, Njemačka, Francuska i SAD-a, te iz same Hrvatske – kazala nam je Tina Ćurković iz Turističke zajednice grada Splita i objasnila da je brojka turista u Splitu zapravo i veća jer je riječ o trenutno prijavljenim turistima u sustav eVisitor, a rok za prijavu je 24 sata.

– U našu statistiku ne ubrajaju se gosti s kruzera niti posjetitelji koji ne ostvaruju noćenje – veli Tina Ćurković.

VJERNI POLJACI I ČESI

I na razini Splitsko-dalmatinske županije stvari se odvijaju jako dobro. Možemo reći i bolje nego što se očekivalo i u najoptimističnijim prognozama s početka godine. Posljednjih dana u Splitu i okolici sve je teže pronaći slobodan smještaj, naročito kod privatnih iznajmljivača.

– Zamjetno je ubrzanje sezone. To pokazuje i statistika. Najbrojniji gosti su Poljaci. Od početka godine do 22. srpnja u Hrvatsku ih je stiglo čak 935.000 – referira nam Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Potvrđuje da iza njih slijede Česi, a tu su još i Nijemci, Slovenci. Puno je i domaćih gostiju. Oko pola milijuna.

– Prevladavaju turisti koji dolaze automobilima i tako je to posljednjih desetak godina, a jedino što se mijenja je njihov redoslijed, pa nam nekada stigne najviše Nijemaca ili Čeha, a ovoga puta su to Poljaci. Možemo reći da su Poljaci, Česi, Nijemci, Slovenci…, među našim najvjernijim gostima, i da nam se sezona, barem za sada, jako dobro odvija – zadovoljan je Stela.

A, kako ne bi i bio kad smo dohvatili između 65 i 70 posto (!) prometa iz rekordne i najberićetnije 2019. godine.

– Koja, ruku na srce, ne bi smjela biti referentna jer je bila iznimna po svim kriterijima. Iskreno, te smo godine svi pucali po šavovima zbog prevelikih gužvi i jedva čekali da ta sezona završi. Prije bih rekao da je naša mjera turizam koji nam se događao 2016. ili 2018. godine, a ako se uspoređujemo s tim sezonama, onda su današnje brojke gostiju i noćenja blizu tada ostvarenim rezultatima – veli Stella.

STIŽU NAM BRITANCI

Nema bogzna što Amerikanaca, a još nam u većem broju nisu stigli ni Britanci. Posljednjih godina su, zbog “Ultre” – dominirali.

– Jesu, ali gdje? U Splitu, no ne i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Brojke su uvijek bile na strani Poljaka, Čeha, Nijemaca, Slovenaca… Amerikanci i Britanci preferiraju Split jer dolaze zrakoplovima, a tu su još i Hvar, Dubrovnik, Zagreb i Plitvice. Istina je da je gostiju iz Azije manje. Iz Južne Koreje, recimo, a Amerikanci su nam često dolazili kao kruzing gosti, a danas je toga puno manje – kaže naš sugovornik.

Sreća je što smo autocestama jako dobro povezani s najbogatijim zemljama Europe koje su nam praktički u susjedstvu, a zrakoplovne luke su nam sjajno raspoređene.

– Pogotovo splitska, što se vidi po broju letova i gostiju, i to je naša velika prednost. Zapravo, kad bi uspjeli odraditi sezonu ovim tempom, spokojno bi dočekali jesen jer bi država, na temelju takvih turističkih rezultata i dalje imala snage poticati one čije je poslovanje ugrozila pandemija koronavirusa – veli Stella.

Komentirao nam je i najavljeni dolazak Britanaca čija je Vlada ukinula sve epidemiološke mjere.

– Najveći nam problem stvara testiranje gostiju na povratku kući i propisivanje obvezne karantene. To ljude odbija od odlaska na odmor. U slučaju Britanije, koja je gotovo u potpunosti ukinula epidemiološke mjere, takvo se što po logici stvari ne bi smjelo tražiti od njihovih turista, a to znači da bi bez problema mogli doći na odmor u Hrvatsku – optimističan je Stella.

Mišljenja je i da bi ispravnije bilo mjeriti broj hospitaliziranih i tako određivati zdravstveno potpuno sigurne ili manje sigurne zone, nego gledati ukupan broj zaraženih.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply