Splićanka Livia Puljak svrstala se među dva posto najutjecajnih svjetskih znanstvenika: Drago mi je što među najboljima ima još hrvatskih kolega

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Splićanka prof. dr. sc. Livia Puljak, koja radi pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu, dobila je lijepo priznanje: prema znanstvenom istraživanju koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Stanford, prof. Puljak nalazi se među dva posto znanstvenika na svijetu s najvećim utjecajem citiranosti u 2019. godini.

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu PLoS Biology analizira znanstvenu citiranost oko 160 tisuća najcitiranijih svjetskih znanstvenika u svim disciplinama.

– Biti dio ove sjajne, izdvojene grupe znanstvenika veliki je kompliment za moje suradnike i mene, kao i za naša objavljena istraživanja iz područja sinteze dokaza i znanstvene metodologije. Važno je naglasiti da u svojem istraživanju nisu poredali znanstvenike po ukupnom broju citata, nego su napravili analizu utjecaja citata, prema nizu različitih pokazatelja koje oni smatraju uspjehom. Osobito mi je drago da u ovom dobrom društvu ima mnogo hrvatskih kolega – izjavila je profesorica Puljak, uz koju se na listi nalazi još 46 znanstvenika s hrvatskih sveučilišta i instituta.

Puljak je poznata po svojem predanom radu na području medicine temeljene na dokazima, sinteze dokaza, kliničke epidemiologije i boli. Svojedobno je u Splitu osnovala podružnicu studentske udruge “CroMSIC”, u Dallasu je utemeljila udrugu postdoktoranada, a nakon povratka u Hrvatsku pokrenula je hrvatski ogranak kolaboracije “Cochrane” te je bila prva direktorica “Hrvatskog Cochranea”. Od 2020. godine voditeljica je Centra za medicinu i zdravstvenu zaštitu utemeljene na dokazima na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Profesorica Puljak vrlo je aktivna i u popularizaciji znanosti. Voditeljica je edukacije u “Hrvatskom Cochraneu”, prevela je knjigu “Gdje su dokazi?”, a uređuje i edukativni portal “Dokazi u medicini”, na kojem skupina liječnika i znanstvenika volonterski odgovara na pitanja građana o djelotvornosti i sigurnosti alternativnih terapija korištenjem najboljih dokaza u medicini.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply