Splićanka u 92. godini krenula na tečaj informatike

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kada se kći gospođe Marije Kružičević prije 30-ak godina preselila u Kanadu, njihova međusobna pisma su putovala danima, čak i tjednima.

Sada pošta preko oceana putuje nekoliko sekundi, jer je naša sugrađanka u svojoj 92. godini krenula na računalnu radionicu za umirovljenike u Gradskoj knjižnici Marka Marulića (GKMM). I nije jedina. Vođeni geslom da čovjek uči dok je živ, program privlači velik broj osoba treće životne dobi koje žele naučiti koristiti kompjutor, a skupine se pune munjevitom brzinom.

– Ćer je tila da nabavim kompjuter, pa evo, tila bi joj poslat pismo, slike, pročitat novine… A valjda ću nešto naučit – kroz smijeh će gospođa Marija samouvjereno hvatajući miš u ruke.

Radionice koje pohađa odvijaju se triput tjedno po sat i pol u Središnjoj knjižnici, a s njom je još petero “školaraca”. Tijekom predstojeća dva tjedna, pod mentorstvom Dragana Bačića, knjižničara i voditelja radionice, upoznat će se s osnovama rada na računalu, osposobiti za samostalno pretraživanje interneta te naučiti koristiti program Microsoft Office Word.

Naravno, svi će svladati slanje elektroničke pošte, fotografija i dokumenata, a oni koji žele upoznat će se i s društvenim mrežama.

– Kad bi svatko uklonio s puta kam, putevi bi bili glatki kao dlan – poslovicom nas dočekuje 84-godišnja Anka Pereža.
Sama smišlja mudre izreke, koje sama i zapisuje na svom računalu, za vlastiti arhiv. Ima ih pregršt. Jednog dana možda i knjiga iz njih nastane.

– Evo još jedne: “Laž je čudan most. Preko te prenese, ali natrag nikad više”… Imam kući Toshibu. Zapisujen ih u Wordu, a iman i tablicu svih važnih datuma, rođenja, imendana, blagdana… Napravila san i tablicu u kojoj vodin troškovnik za struju, vodu, čistoću. Sve mi je sad lipo i jasno napisano, po godinama i misecima – pohvalila nam se gospođa Anka sa svojom informatičkom pismenošću.

Da godine nisu prepreka za učenje novih vještina, potvrđuje nam voditelj Dragan hvaleći motivaciju svojih školaraca koji su skinuli psihološku barijeru i krenuli u upoznavanje svijeta informatizacije.

– Užitak je s njima raditi jer su zanimljivi i duhoviti. Bude tu smiješnih priča, a bilo je, moram priznati i ljubavnih veza koje su se rodile na radionicama. U dva tjedna oni nauče osnove rada s računalima, a mnogi traže i napredniji stupanj, no problem nam je u volonterima koji bi ih vodili jer to obično rade djelatnici knjižnice koji su već zauzeti svojim poslovima. Ako ima zainteresiranih volontera, neka nam se slobodno jave – poručuje voditelj.

Informatička radionica odvija se i u knjižnici na Mejama, no lokacija Središnjeg odjela svakako je pristupačnija većini ljudi, pa je interes zaista velik. Ivana Salvador iz GKMM-a kaže kako je samo tijekom ove godine 150 umirovljenika prošlo radionicu, a do konca godine sve grupe su pune.

Počeli su puniti i termine nakon Nove godine, što potvrđuje kako je ovaj program cjeloživotnog učenja na temu informatičke pismenosti prepoznat, a što je važno, besplatan je. U njega se mogu uključiti samo članovi knjižnice, pa se zainteresirani mogu javiti na broj telefona 685-011.

– Kompjuter te izvuče iz žabokrečine. Ipak, ja radin po svojoj volji, a on mora radit po mojoj. On je programiran! Ja nisan – zaključila je Anka Pereža.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply