Split: U pripremi veliki projekt preuređenja Sjeverne luke, primat će i kruzere

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lučka uprava Split raspisala je javni natječaj za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju i proširenje Sjeverne luke na lučkom području vranjičko-solinskog bazena.

Procijenjena vrijednost je oko 4,5 milijuna kuna (s PDV-om), a rok za dostavu ponuda je 2. svibnja kada će se i otvarati ponude u 10 sati u prostorijama Lučke uprave Split. Ugovor će trajati 8 mjeseci.

– Cilj ovog projekta u luci Stinice je izmještanje kamionskog prometa u ljetnim mjesecima kako bi se donekle rasteretio promet u centru grada, a nije zanemariv ni ekološki segment izmještanja kamionskog prometa iz Gradske luke jer na godišnjoj razini u luci imamo promet od više od 170 tisuća kamiona.

Na potezu između brodogradilišta i Sjeverne luke predviđamo vezove za prihvat ro-ro brodova. Ovo je samo dio projekta od javnog interesa za koji bismo novac pokušali povući iz europskih fondova u programu – konkurentnost i kohezija. Prema nekim procjema, cjelokupni projekt koštao bi oko 200 milijuna kuna, no još je pred nama puno papirologije i studija koje trebamo riješiti – rekao nam je Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split, dodavši da su u pripremi projekta sudjelovali svi relevantni sudionici uključeni u pomorski promet poput Lučke kapetanije, Lučke uprave i drugih.
Projekt treba biti usklađen s važećim GUP-om grada Splita, Prostornim planom Županije, Strategijom prometnog razvoja RH, Nacionalnim planom razvoja luka od osobitoga (međunarodnoga) gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku, te ostalim ključnim dokumentima.

Izvedena infrastruktura trebala bi omogućavati i prihvat minimalno dva velika kruzera, a s obzirom na to da je Sjeverna luka zaštićena, odnosno nije podložna vremenskim djelovanjima kao vanjski vezovi u Gradskoj luci, pristajanje bi bilo moguće veći dio godine i pod nepovoljnijim vremenskim uvjetima.

– Ovo svakako nije projekt izmještanja trajekata i njihovih putnika i osobnih vozila, nego samo kamionskog prometa koji stvara velike gužve na redovnim trajektnim linijama – kazao je Mihanović, očekujući ishodovanje građevinske dozvole za luku Stinice negdje početkom iduće godine.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply