Split želi domaćinstvo Europskih igara 2027.: Igre četiri puta veće od MIS-a, znače kompletnu obnovu Poljuda, Gripa, Parka mladeži…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Fantastična vijest stiže nam iz Banovine, Split želi ugostiti Europske igre. Riječ je o novom multisportskom spektaklu koji je 2015. održan u Bakuu, 2019. u Minsku, a 2023. će se održati u Krakowu. Split želi ovo natjecanje organizirati 2027. godine.

– Ovo je vrijeme odluke, prekretnica. Odlučujemo hoće li Split postati velika periferija, ili mali velegrad – slikovito je ustvrdio Željko Jerkov, predsjednik Splitskog kluba olimpijaca.

Iza ideje stoji Splitski klub olimpijaca čiji je predsjednik naš proslavljeni vaterpolist Milivoj Bebić, a on i Jerkov, tajnik Splitskog kluba olimpijaca Josip Reić te naš veliki rukometaš, danas trener Petar Metličić, bili su na sastanku u Gradu Splitu.

POTPORA PLENKOVIĆA

– Razgovarali smo s dogradonačelnikom Antoniom Kuzmanićem, a u najskorije moguće vrijeme ćemo zajedno otići u Rim u sjedište europskih olimpijskih odbora i dobiti sve informacije iz prve ruke, o vrsti kandidature, okvirnim troškovima, načinu na koji se to treba održati. Puno tehničkih detalja da pripremimo prezentaciju za Gradsko vijeće čija nam potpora treba uz, uz potporu Vladu RH – kazao nam je Jerkov.

Imate potporu Vlade?

SVI PUTEVI VODE U RIM

S obzirom na to da postoji mogućnost povlačenja sredstava izvan gradskog proračuna, nije li to šansa i za izgradnju nekih sportskih objekata koji nedostaju ne samo sportašima, već i za standard života grada veličine Splita?

– Držimo da bi se moglo konačno izgraditi pravu gimnastičku dvoranu, potom novu dvoranu na istoku grada, da Split koji ima nevjerojatnu tenisku tradiciju i rezultate konačno dobije zatvorene teniske terene… 

No, svi putevi vode u Rim. Pa tako i ovaj, dug i trnovit, do mogućeg “novog MIS-a” u Splitu.

– Tako je, idemo mi s dogradonačelnikom Kuzmanićem prvo tamo. Idemo po informacije iz prve ruke, da ne bi bilo rekla- kazala. Najpošteniji je to put da tamo saznamo što to znači. Mi u Splitskom klubu olimpijaca već znamo dosta, zato smo i predložili i držimo da je ovo ogroman projekt za novi Split, kako sam rekao, da postanemo mali velegrad – zaključio je Jerkov.

Ostaje sada da prikupe sve relevantne podatke i podastru ih gradskim vijećnicima. Velika je ovo prilika da grad konačno napravi bitniji infrastrukturni iskorak. Mediteranske igre su donijele ne samo nove sportske objekte, već i Marjanski tunel, ukopala se pruga… Vrijeme je da Split sebi stvori novo lijepo sjećanje, a ne da ostanemo osuđeni na divlju, nasumičnu gradnju betonara u kojima je glavna “prednost” što pogledom kroz prozor znaš što u  zgradi preko puta imaju za ručak. 

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply