Splitska agencija povukla ogroman novac iz EU fondova: 14 javnih objekata trošit će sunčevu energiju, Grad objavio o kojim je zgradama riječ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Instalirat će se integrirane fotonaponske elektrane na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada Splita: deset osnovnih škola, tri dječja vrtića te košarkaškoj dvorani na Gripama, a sve u cilju kako bi se povećala proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno sunčeve energije.

Sve će se to napraviti u sklopu projekta „SuSTainable – Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“ koji je odabran za sufinanciranje bespovratnim sredstvima u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021.

Objekti na kojima je planirana instalacija integriranih fotonaponskih elektrana su: osnovne škole Brda, Gripe-Lokve, Kamen-Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive-Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan-Pazdigrad i Žrnovnica, dječji vrtići Mala sirena, More i Ružmarin te košarkaška dvorana KK Split.

Na taj će način Grad Split povećati instalirane kapacitete obnovljivih izvora energije na javnim objektima u svom vlasništvu, a objekti će ostvarivati značajne uštede u potrošnji električne energije.

Ukupna vrijednost projekta je 4.990.556,27 kuna, dok su bespovratna sredstva maksimalnih 85 posto iznosa projekta, odnosno 4.241.972,83 kuna.

Rezultat je to uspješne projektne prijave koju je Razvojna agencija Split – RaST u suradnji sa Službom za međunarodne i EU projekte te Službom za izgradnju izradila za Grad Split te prijavila na Poziv „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“ u prosincu prošle godine.

Projekt SuSTainable rezultirat će povećanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije na području grada Splita za 795 MWh godišnje i smanjenjem ispusta CO2 za 186 tona godišnje te na taj način doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena.

Share.

Leave A Reply